A pamutot is kispórolták a BKV-sok nadrágjából

Fotó: MTI/Kovács Attila / MTI/Kovács Attila

-

Nemcsak kényelmetlenek és a címkén szereplő összetételnek nem felelnek meg a BKV formaruhái, de a gyártó cég a szállítási szerződésben vállaltakat sem teljesítette – tudta meg a VS.


A megváltozott munkaképességű dolgozókat foglalkoztató, állami tulajdonú Fővárosi Kézmű Kft. 14-féle ruhát, összesen 146 ezer 272 darabot szállít a BKV dolgozóinak. A ruhákat 1,5 milliárd forintért rendelték 2014 őszén. A BKV tavalyi közbeszerzését elnyerő cég más nagy állami szervezeteknek is gyárt, a MÁV dolgozók konfekcióját, az olimpikonok formaruháit is ők készítik.

A ruhákat tavaly tavasszal kezdte szállítani a Kézmű Kft., információink szerint már akkor jelezték minőségi panaszaikat a dolgozók. Nem csak a ruhák anyagával gyűlt meg a bajuk. Volt olyan BKV-s, aki az ingben nem tudja felemelni a karját, mert elrontották szabását. Többen hiába mentek az átvételre, nem kapták meg az összes formaruhát. A Kézmű nem tudta a vállalt ruhamennyiséget határidőre szállítani, általánosságban adós maradt a kabátok termobéléseivel, ezeket idén tavaszra ígérte – sorolta egy név nélkül nyilatkozó BKV-s forrásunk.nem ajánlott

Egy tavaly induló BKV-s villamosos érdekképviselet, a Közlekedési Alkalmazottak Polgári Szakszervezete novemberben megbízta a világszerte jelenlevő TÜV minőség-ellenőrző céget, vizsgáljon be három ruhadarabot. A TÜV egyik osztályvezetője által is szignált vizsgálat a ruhákat alkalmatlannak találta a BKV-dolgozók munkájára, mert
  • a dzseki ajánlott 30-40 fokon való mosásával nem távolíthatók el az izzadtság- és olajos foltok,
  • a nadrág légáteresztő képessége alacsony, nem engedi a bőrt szellőzni,
  • a nagy területi sűrűséggel szőtt ing nem alkalmas a vezetőfülkében nyáron lévő 40 fok elviselésére.
A ruhák összetétele sem felelt meg a címkéken látható értékeknek. A nadrágban például kellett volna lennie elasztánnak, de nem talált benne a TÜV.


Kedves Tagjaink és Munkavállalók!Egy sokakat érintő problémában, az új formaruha minőségével kapcsolatban elvégeztettü...

Posted by Közlekedési Alkalmazottak Polgári Szakszervezete - KAPSZ on Tuesday, December 8, 2015

A Kézmű Kft. ügyvezetője, Becker György azzal hárította el a vizsgálat eredményét, hogy téves címkék kerültek a ruhákra, amelyek kétségtelenül megfelelnek a formaruha szállítási szerződésben foglalt paramétereknek. Az Origónak azt mondta, mivel az elasztán kétkomponensű polimer, a TÜV által alkalmazott hagyományos laboratóriumi vizsgálattal nem határozható meg az elasztántartalom. Állította, a legmagasabb minőségű elasztánt használták a nadrágokhoz, amely formatartást és kiváló komfortérzetet biztosít.


A szerződéshez képest sem stimmel

Információink szerint ugyanakkor a TÜV vizsgálata azt is igazolja, hogy az ing és a nadrág esetében nem csak a címkéken látható anyagtartalom tér el a valódi tartalomtól, azok a szállítási szerződésben foglaltaknak sem felelnek meg.


A vizsgálat azt mutatta ki, hogy az ingben a pamut tartalom 58, 6, a poliészter 41,6 százalék. Ezzel szemben a szállítási szerződésben az áll, hogy a pamut aránya 75-85, a poliészter 25-35 százalék kell legyen.

A nadrágban a pamut aránya 38-42 százalék helyett 34 százalék volt. A poliészterből viszont több lett, mint kérték: a szerződésben előírt 28-32 százalék helyett a TÜV 65 százalékot mért. A nadrág ruganyosságát biztosító elasztánból a szerződés 30 százalékos arányt követelt meg a TÜV által mért nulla százalékkal szemben.

A kabátnál a Kézmű Kft. hozta a szerződésben vállalt értéket, 100 százalékos poliészter tartalmat poliuretán bevonattal.


-


A Kézmű Kft. állítja, a szállítási szerződés minden pontját betartja. Beckert hiába kérdeztük arról, hogyan orvosolják a minőségi kifogásokat – nem reagált megkeresésünkre.

A szállítási szerződés legnagyobb tételei az ing és a nadrág. Férfi nadrágból 35 ezer, női nadrágból 3900, hosszujjú férfiingből 27 ezer darabot rendelt a BKV.

A BKV tavaly év végén belső vizsgálatot indított, majd a szakszervezetek nyomására leállította a ruhadarabok átvételét.