A palesztinok nem fogadják az amerikai alelnököt

Fotó: MTI/AP / K.M. Chaudary

-

A palesztin elnök nem találkozik Mike Pence amerikai alelnökkel, aki hamarosan a közel-keleti térségbe látogat. Mahmúd Abbász arra válaszul döntött így, hogy Donald Trump amerikai elnök a nemzetközi tiltakozások ellenére is Jeruzsálemet ismerte el Izrael fővárosának.


"Nem lesz semmiféle találkozó Pence-szel. Az Egyesült Államok átlépett egy határvonalat, amelyet nem lett volna szabad" - jelentette ki szombati beszámolók szerint egy rádióinterjúban a palesztin elnök diplomáciai tanácsadója.

Csütörtökön a Ciszjordániát kormányzó Fatah szervezet közölte, hogy Donald Trump bejelentését követően Mike Pence nem szívesen látott vendég a palesztin területeken. Akkor azonban még nem jelentették be, hogy Mahmúd Abbász nem fogadja őt.

A palesztin vezetés szombat reggel óta Rámalláhban tanácskozik arról, hogy milyen válaszlépéseket tegyenek az amerikai elnök szerdai bejelentésére.

Az eredeti tervek szerint Mike Pence Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, majd a palesztin területeken Mahmúd Abbásszal is találkozott volna közel-keleti útja során.

Donald Trump sokat bírált bejelentése tiltakozási hullámot váltott ki a palesztin területeken. A Gázai övezetben eddig négyen vesztették életüket, ketten az onnan kilőtt rakétákra indított izraeli válaszcsapásban, ketten az izraeli biztonsági erőkkel való összecsapásban. Több mint százan megsebesültek az összetűzésekben.