A palesztinok minden kapcsolatot megszakítanának Izraellel Trump miatt

Fotó: MTI/AP / K.M. Chaudary

-

A Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) Mahmúd Abbász elnök vezette végrehajtó bizottsága felszólította szombati tanácskozásán a palesztin kormányt, hogy azonnal készítsen terveket a kapcsolatok megszakítására Izraellel minden szinten.


A bizottság ezenkívül megnyitotta az utat azelőtt, hogy megfelelő pillanatban felfüggeszti Izraelnek mint államnak az elismerését. Erre a PFSZ második legmagasabb rangú döntéshozó testülete, a központi tanács szólította fel a bizottságot hetekkel ezelőtt, miután Donald Trump amerikai elnök december 6-án elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának.

A központi tanácsot ismeri el a nemzetközi közösség minden palesztin képviselőjének.

Abbász és a Palesztin Hatóság Trump bejelentése hatására közölte akkor, hogy az Egyesült Államok nem lehet többé hiteles békeközvetítő Izrael és a palesztinok között. A palesztinok szerint ugyanis az amerikai elnök Jeruzsálem elismerésével izraeli fővárosnak eleve elutasította a palesztinok követelését, hogy Kelet-Jeruzsálem legyen majdani önálló államuk fővárosa. Trump ezzel a lépésével mutatta meg eddig a legnyilvánvalóbban, hogy Izrael-párti, ezért nem lehet közvetítő - vélik.

A palesztinok sok szállal kapcsolódnak Izraelhez. A Palesztin Hatóság például az 1993-as oslói megállapodásokban vállalta, hogy biztonsági kérdésekben együttműködik Izraellel. A PFSZ pedig a gazdasági kapcsolatokról jegyzőkönyvet írt alá Izraellel 1994-ben Párizsban.

Izrael el nem ismerése drasztikus lépés volna, mert ez az izraeli-palesztin megbékélési erőfeszítések alapja. A PFSZ végrehajtó bizottsága a szombati tanácskozáson felállított egy bizottságot, amelynek feladata tanulmányozni ezt a lehetőséget.

Abbász éppen a héten jelentette ki, amikor Rámalláhban tárgyalt Sigmar Gabiel német külügyminiszterrel, hogy az Egyesült Államok, Oroszország, az Európai Unió és az ENSZ képviselőiből álló úgynevezett közel-keleti kvartett és még további "néhány európai és arab ország" közvetítésével folytatódniuk kell a béketárgyalásoknak Izraellel.

Mindeközben szombat este izraeli katonák lelőttek egy palesztin fiatalembert, amikor rajtaütést hajtottak végre a ciszjordániai Burkin faluban gyilkossággal gyanúsított palesztinok őrizetbe vétele érdekében - közölték palesztin egészségügyi források és az izraeli hadsereg.

A Reuters hírügynökségnek egy szemtanú elmondta, hogy körülbelül kétszáz palesztin dobálta kővel az izraeli katonai járműveket, amikor eldördült egy lövés, majd egy sebesültet vittek egy autóhoz.

Az izraeli hadsereg közölte, hogy egy rabbi gyilkosait készültek letartóztatni Burkin faluban. Amikor kézre kerítették a gyanúsítottakat, palesztin fiatalok elkezdték dobálni a katonákat kövekkel és gyújtóbombákkal. Először "tömegoszlató eszközökkel" próbálkoztak velük szemben, majd éles lőszerrel tüzet nyitottak a "főkolomposokra" - mondta egy szóvivő.

A rabbit január 9-én lőtték le egy mozgó autóból egy izraeli kolónia mellett.

A palesztin egészségügyi minisztérium szerint a lelőtt fiatal 19 éves volt, a dzseníni kórház pedig, ahová vitték, azt közölte, hogy a férfi fejlövést kapott.

Az izraeli katonai szóvivő úgy számolt be az esetről, hogy a fiatalember felmászott az egyik katonai járműre, kinyitotta az ajtaját, és ekkor lőtték meg.

Izraeli katonák januárban is lelőttek egy palesztint Dzsenínben. Őt azzal gyanúsították, hogy részt vett a rabbi megölésében.