A nyugdíjasok lehetnek az év végén a legmenőbbek

Fotó: MTI/MTVA / Máthé Zoltán

-

Náluk már ekkortól bevezetheti a BKK az elektronikus jegyrendszert – tudta meg a Napi Gazdaság.


Az újság pénteki cikke szerint a tervezési folyamat lezárultát követően kezdődhet meg a rendszer több ütemben tartó bevezetése: a tesztidőszakban a dolgozói szabadjegyeket cserélik le, majd 2015 végén kezdődhet meg a díjmentesen utazók (például a 65 éven felüliek) részére az új utazási kártyák kibocsátása.


Ezután több lépcsőben vezetik be az elektronikus rendszert, először a bérleteket fogják kiváltani, utoljára a jegyeket. Az első chipkártyákat minden budapesti lakos ingyen kapja meg. Jövőre a bérlet típusú termékek elektronikus jegyrendszerben történő kibocsátása indul el, amelyet 2017-ben az új időalapú jegy és a díjplafon-konstrukció bevezetése követ. Az időalapú jegy az érvényességi idején belül korlátlan számú átszállást tesz lehetővé a BKK bármelyik közlekedési eszközén.

A BKK számításai szerint 1,5 millió megszemélyesített és anonim (alapvetően a rendszeres utazóknak szóló), valamint csaknem 9 millió eldobható (főleg a Budapestre látogatóknak szóló, rövidebb idejű felhasználást lehetővé tevő) okoskártyát bocsátanak ki a következő években. A BKK-automatákat is integrálják majd az elektronikus jegyrendszerbe.