A nyugat-európaiak többsége csak rövid időre fogadná be a menekülteket

Fotó: AFP / Jure Makovec

-

Európában a németek és az olaszok támogatják a leginkább a migránsok befogadását, míg a franciák és a britek inkább elutasítják - derül ki egy felmérésből, amelyet hét nyugat-európai országban végeztek. A megkérdezettek többsége támogatja a menekültek befogadását, de csak rövid időre.


A franciaországi Jean Jaures Alapítvány és a Progresszív Tanulmányok Európai Alapítványa megbízásából készült felmérés szerint a megkérdezett németek 79 százaléka, az olaszok 77, a spanyolok 67 százaléka támogatja a menekültek befogadását és elosztását az európai országokban. A briteknél ez az arány csak 44, a franciáknál 46, a dánoknál és a hollandoknál 48 százalékos.


Abban azonban konszenzus volt valamennyi országban, hogy „amennyiben a migránsokat nagy számban befogadjuk hazánkban vagy Európában, az felhívásként szolgálhat, és Európa felé indíthatja meg az Afrikában, Szíriában, Irakban vagy Afganisztánban élőket". Ettől leginkább a britek (80 százalék) és a franciák (79 százalék) tartanak, de az olaszok 78, valamint a németek és a spanyolok 69 százaléka is így véli.
Az európaiak többsége abban is egyetért, hogy a migránsok között „potenciális terroristák" is lehetnek. Ettől Németországban tartanak a legkevésbé, de még ott is 64 százaléka gondolja ezt az embereknek, míg a hollandoknak 85 százaléka van erről meggyőződve.


Mindezek ellenére a nyugat-európaiak jelentős többsége úgy gondolja, hogy hazájuknak be kell fogadnia a menekülteket. Ugyanakkor csak a németek (69 százalék) és a dánok (53 százalék) többsége hisz abban, hogy a hazája elegendő pénzügyi forrásokkal rendelkezik a migránsok fogadásához.


Abban is egyetért az európaiak nagy többsége, hogy azoknak a menekülteknek, akiket befogad Európa, csak néhány hónapig vagy évig szabad az adott országban maradniuk, és haza kellene térniük, amint azt a helyzet lehetővé teszi. Így vélekedik a hollandok 92, a franciák 83, a britek 82, de a németek 72 százaléka is. A németeket és a spanyolokat leszámítva a nyugat-európaiak abban is egyetértenek, hogy hazájuk a bevándorló lakosság integrálási képességének határaihoz érkezett, és lehetetlen további bevándorlókat befogadni.

A reprezentatív felmérés a hét európai országban (Franciaország, Németország, Olaszország, Spanyolország, Hollandia, Dánia, Nagy-Britannia) 1000-1100 ember megkérdezésével készült.