A nyitott határokkal kampányol Le Pen legkomolyabb ellenfele

Fotó: NurPhoto / Michaud Gael

-

Emmanuel Macron és Marine Le Pen között dőlhet el a tavaszi elnökválasztás Franciaországban. A döntőben már csak a két legnépszerűbb maradhat, a februári felmérések szerint a legbiztosabb résztvevő Le Pen.


Tavasszal új elnököt választ Franciaország. François Hollande jelenlegi elnök nem indul a választásokon, utódját két fordulóban fogják megválasztani április 23-án és május 7-én. A májusi második fordulóban a két legnépszerűbb jelölt közül dönthetnek a franciák.


A botrány eltakarította

A jobboldali jelölt, François Fillon népszerűségének nem tettek jót a családja körül kirobbant botrányok. A volt miniszterelnökről nemrég kiderült: családtagjait alkalmazta parlamenti asszisztensként magas fizetésért, ezért sokan elpártoltak tőle. Hétfő délutáni sajtótájékoztatóján elismerte, hogy hibázott, és bocsánatot is kért a történtekért. Ha eljárás indulna ellene, visszalépne, de ártatlan, és határozottan ragaszkodik a jelöltséghez – mondta Fillon.

Pártján belül is megoszlanak a vélemények arról, megéri-e egyáltalán elindulnia a választásokon, vagy inkább vissza kellene lépnie. Bruno Gilles pártelnök szerint Fillon jobban tenné, ha visszalépne, hiszen ezzel a Republikánus Pártnak is nagyobb esélyt adna a döntőbe jutásra. A párt Fillon visszavonulásával sem járna jobban, hiszen a két másik lehetséges jelölt közül Alain Juppé egyszerűen nem kíván Fillon helyett indulni, Nicolas Sarkozy körül pedig szintén korrupciós botrány robbant ki az elmúlt években.

A februári felmérések szerint Fillon a harmadik legnépszerűbb, a választók 18-21 százaléka döntene mellette, ez nem lenne elég a májusi döntőbe jutáshoz.


Nyitott határok

A szociáldemokrata En Marche! párt még egy éve sem alakult meg, de máris a választás legnagyobb esélyesének számít. Alapítója Emmanuel Macron, Franciaország volt gazdasági minisztere. Macron lehetne Franciaország történelmének első 40 év alatti elnöke, és egyenesen III. Napóleontól vehetné át a valaha volt legfiatalabb elnök címét. Egy 2015-ös beszédében liberálisként beszélt magáról, hozzátéve, hogy sem a jobb-, sem a baloldalra nem helyezné magát. Választóit a novemberi beszédével fogta meg, ahol amellett, hogy hivatalosan is bejelentette indulási szándékát, demokratikus forradalmat hirdetett, és megígérte „Franciaország feloldását”. Pártját, az En Marche!-t progresszívként hirdeti.

Ami a bevándorlást illeti, Macron kiáll a nyitott határok politikája mellett. Meggyőződése, hogy Franciaország alkalmas még több bevándorló befogadására, és kiemelte ennek jótékony hatásait a gazdaságra. Az En Marche! első ülésén határozottan kiállt azért, hogy fejkendőt is viselhessenek a francia egyetemeken, az ország alkotmánya jelenleg ezt nem engedi meg.

Macron felesége a volt középiskolai tanára, és 20 évvel idősebb nála.

20-23 százalékos népszerűsége alapján a közvélemény-kutatók egyértelműen a döntőbe várják Macront, frissen alapított pártja körül semmilyen botrány nincs, a fiatal jelölt tiszta lappal indul. A felmérések szerint a Fillontól elpártoló szavazók is inkább Macron mögé állnak.


Mindent vissza

A jelenlegi legnépszerűbb elnökjelölt az egyetlen női induló, a Nemzeti Front elnöke, Marine Le Pen. A nemzeti-konzervatív párt elnöke egy hónapja letaszíthatatlan az első helyről, de magas népszerűsége évek óta töretlen Franciaország-szerte.

Macron ellenfeleként Le Pen politikája teljesen a másik oldalt képviseli. EU-ellenes és bevándorlásellenes beszédei, tervezett nacionalista intézkedései sok embert megbotránkoztatnak. Szombati, lyoni beszédében ismertette 144 pontból álló elnöki programját: egyebek közt népszavazást írna ki az EU-tagságról, visszaállítaná a frankot, megadóztatná a külföldi munkaerőt foglalkoztató cégeket. A középületekre csak a francia zászlót lehetne kitűzni, betiltaná az EU-zászló használatát. Tízezerre korlátozná évente a bevándorlók számát.

Le Pen lehetséges elnökségét a külföldi sajtó egyértelműen Donald Trump megválasztásához hasonlítja, és a Nemzeti Front egyik tagja is megerősíti a hasonlóságot. A fiatalok megszólításában unokahúga, Marion-Maréchal Le Pen venné ki a részét, akit az előző választásokon, 22 évesen parlamenti képviselőnek választottak, és azóta is aktívan politizál.

Marine Le Pen támogatottsága hónapok óta stabil 24-27 százalék között van, ezzel január eleje óta minden közvélemény-kutató cégnél átvette a vezetést. Érdekesség, hogy egy Macron–Le Pen-döntőben viszont Macron elsöprő győzelmét jósolják.