A Nyíregyházi Főiskola gyakorlóiskolájáért tüntettek

-

A diákok, a szülők és a tanárok attól tartanak, hogy megszűnik az iskola önálló mozgástere, ha a Klikhez kerül.


Diákok, szülők és tanárok tiltakoztak Nyíregyházán az ellen, hogy a Nyíregyházi Főiskola Apáczai Csere János Gyakorló Általános Iskola fenntartói jogát átadják a Klebelsberg Intézménytartó Központnak (Klik). A tüntetők tiltakozó petíciót adtak át a főiskola vezetőjének és a térségi országgyűlési képviselők meghatalmazottjainak. A szervezők szerint a demonstráción ezer-ezerötszázan vettek részt.

Az iskola szülői munkaközössége által meghirdetett tüntetés előtt tartott sajtótájékoztatón a szervezők elmondták, az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatásért felelős államtitkára a múlt héten levélben utasította az intézményt jelenleg fenntartó Nyíregyházi Főiskolát, hogy az iskola fenntartói jogának a Kliknek történő átadásáról folytasson véleményezési eljárást az érintettekkel, így a szülői szervezetekkel is. A szülői közösség egyértelműen ellenzi a fenntartóváltást és a Klikbe történő beolvadást - hangzott el a tájékoztatón. A szülők szerint a fenntartóváltást a minisztérium nem tudta elfogadható módon megindokolni, a változtatással pedig szerintük megszűnne az iskola szakmai, szervezeti önállósága és mozgástere.

A cél az, hogy a mintegy 875 diákot oktató és 66 pedagógust alkalmazó iskolát továbbra is a főiskola működtesse, mert csak így maradhat fenn a városban egyedülálló "apáczais szellem" - hangsúlyozták.

A szervezők egyúttal kifejezték szolidaritásukat az ország valamennyi, "átszervezésre ítélt" gyakorlóiskolájával.

Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár múlt hét szombaton az M1 aktuális csatornán azt mondta, semmilyen döntés nem született és nem is fog születni a gyakorlóiskolák átvételéről az egyetemek és az iskolák véleményének figyelembevétele nélkül. Közlése szerint a tárca megvizsgálta az állami felsőoktatási intézmények által fenntartott gyakorlóiskolák működését, ennek alapján a 70 intézményből mindössze 9 esetében tűnik úgy, hogy nincs elegendő pedagógus-hallgatója az iskolának, tehát a felsőoktatási intézménynek nincs feltétlenül szüksége arra a gyakorlóiskolájára. Ezért kérte azt az államtitkárság az érintett felsőoktatási intézményektől, hogy május 8-ig vizsgálják meg, valóban szükségük van-e az adott gyakorlóiskolára. Amint ezek a vizsgálatok megtörténtek, a tárca, az egyetemek és az érintett gyakorlóhelyek közösen hoznak majd döntést arról, hogy ki legyen az adott gyakorlóiskola fenntartója - mondta Palkovics László.