A nyilvánosságnak akart kipakolni Welsz - 16 bissaui útlevele volt

Fotó: MTI/Mihádák Zoltán / MTI/Mihádák Zoltán

-

Nem a hatóságoknak, hanem a nyilvánosságnak akart kitálalni az általa szerzett bissau-guineai útlevelekkel kapcsolatban a csütörtökön meghalt Welsz Tamás. Az továbbra is tisztázatlan, hogy már otthonában rosszul lett-e, vagy csak később. A hatóságok állítólag sokat vártak a Simon-ügyben érintett férfitől.


„Uraim, bevettem valamit. Nem tudnak ellene semmit tenni” - állítólag ezt mondta Welsz Tamás a rendőröknek a Hír24 információi szerint. A hírportál az eddig megismertekhez képest azt az új információt közli, hogy a férfinél házkutatást tartottak a rendőrök. A rendőrautóban viszont már nem volt tudatánál. Welsz Tamás Welsz Tamás Előzőleg arról írtunk, hogy Welsz Tamás terhelő bizonyítékokat akart átadni a rendőrségnek. Egy érdi és egy budapeseti helyszínre vitték, amikor rosszul lett. A nol.hu úgy tudja, nem volt megbilincselve. Útközben zavartan viselkedett, levegő után kapkodott, és bár nem mondta, de láthatóan rosszul volt. Halálának oka ismeretlen, ez majd csak a boncolás után derül ki. A nol.hu szerint nem voltak a testén külsérelmi nyomok. Az Index arról írt, hogy Welsz a rendőrautóban elvesztette az eszméletét, és a budai mentőállomáson, ahova vitték, hosszas próbálkozás után sem tudták újraéleszteni. A férfi állítólag a Simon-ügy kirobbanása óta nagyon rossz idegállapotban volt: barátnője otthagyta, anyagilag ellehetetlenül, sőt az öngyilkosságot fontolgatta. A hírportál úgy tudja, Welsz nehezen kezelte a stresszel járó helyzeteket. Ugyanakkor egészségesen élt, nem ivott, nem dohányzott, edzőterembe járt. A nol.hu szerint Welsz halála után az a kérdés, hogy mennyire avatta be „üzleti titkaiba” a hatóságokat, illetve mit adott át a rendőrségnek. Welsz Tamás üzleti ügyeiről ebben a cikkben olvashat, a Simon-ügyben játszott szerepéről itt és itt írtunk.

Welsz egyik ismerőse szerint ugyanakkor nem a hatóságok, hanem a nyilvánosság felé akart kitálalni a Simon-ügy érintettje. A korábbi hírekkel ellentétben nem 8, hanem 16 bissau-guineai útlevél volt Welsz Tamás birtokában – írja a hvg.hu. A férfi ismerőse szerint olyan emberek okmányai, akiknek a személyén mindenki meg fog lepődni. Az ismerős szavai szerint ráadásul Welsznek nem voltak anyagi gondjai, a lakásán 44 ezer eurót találtak, nemrég vett lakást és autót is.


Bajnaiék összehívnák a nemzetbiztonsági bizottságot

A Simon-ügy állítólagos koronatanújának váratlan, tisztázatlan körülmények között bekövetkezett halála egy gyanús ügy újabb, gyanús fejleménye. A nyilvánosságnak joga van ahhoz, hogy bizonyos kérdésekre választ kapjon, az igazságszolgáltatás és bűnüldözés különböző szerveinek pedig kötelessége azokra válaszolni. Az Együtt-PM a nemzetbiztonsági és a rendészeti bizottság soron kívüli összehívását kezdeményezi, amelynek keretében a szolgálatok főigazgatóinak tájékoztatást kell adniuk arról, hogy Welsz Tamás korábban együttműködött-e a szolgálatokkal, vagy állt-e ellenőrzésük alatt, illetve szerepelt-e nyilvántartásukban. A rendőrségtől arra várnak választ, hogy az Interpol-körözés ellenére miért engedték ki tavaly Welsz Tamást az őrizetből, milyen alapossággal vizsgálták a nemzetközi nyomozóhatóság megkeresésével összefüggő ügyeket Magyarországon? Az ügyészség pedig adjon tájékoztatást arról, hogy kötöttek-e vele vádalkut a Simon-üggyel, vagy más büntetőügyekkel összefüggésben. Az Együtt-PM ugyancsak a rendőrségtől vár tájékoztatást arról,  hogy Welsz Tamás meg volt-e bilincselve a rendőrautóban, történt-e vele szemben bármilyen, kényszerrel járó rendőri intézkedés a bilincselésen kívül, mennyire volt körültekintően előkészített a gyanúsított szállítása. Indult-e már vizsgálat, és ha igen, mikorra várható annak eredményének megosztása a nyilvánossággal Welsz Tamás – ma még tisztázatlan körülmények között bekövetkezett – halálesetével összefüggésben?  


A Fidesz nem látja indokoltnak a nemzetbiztonsági bizottság összehívását

Gulyás Gergely a Fidesz parlamenti frakcióvezető-helyettesének nincsenek olyan információi, amelyek indokolnák a nemzetbiztonsági bizottság összehívását. A VS.hu kérdésére azt is elmondta, hogy ebben az ügyben Molnár Zsolt, a bizottság szocialista elnöke illetékes. Szerinte azonban nem lenne szerencsés, ha a nemzetbiztonsági bizottságot politikai célokra használnák fel. A kormánypárti politikus egyébként Simon Gábor ügyében tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy továbbra is vissza akarják kapni a volt politikustól vagy az MSZP-től azt a 39 millió forintot, amit 2008 óta - szerintük - jogtalanul vett fel.


Az MSZP is tájékoztatást várna

A nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke is jó ötletnek tartaná, ha lenne tájékoztatás arról, hogy van-e nemzetbiztonsági szála  a Welsz-ügynek. Molnár Zsolt a VS.hu-nak elmondta, hogy az ukrajnai helyzet miatt a jövő héten várhatóan amúgy is összeül a bizottság, és akkor szóba kerülhet ez a kérdés is.


Arról, hogy mi köze volt Welsz Tamásnak a Bamako Rally-hoz, itt olvashatnak.