A nyalintás nesze Cannes-ban

Forrás: Friss Hús

-


Andrasev Nadja kilencperces, A nyalintás nesze című rövid animációs filmjét meghívták a cannes-i filmfesztivál Cinéfondation nevű szekciójába. A nyalintás nesze az alkotó diplomafilmje volt a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) animáció tanszékén, és elkészülését a Filmalap is támogatta.

A Cinéfondation filmszakos diákok nem egész estés munkáit vonultatja fel, 1998 óta rendezik meg. A szekció díjairól idén Naomi Kawase rendező elnökletével dönt a nemzetközi zsűri.

A nyalintás nesze egy nőnek, a növényeinek és egy macskának a különleges viszonyát meséli el. "Andrasev filmje igazán költői-mitológiai, hipnotikusan szürreális pillanatokat és ritmust teremt, miközben a városi magányról mesél" - írtuk róla.


Andrasev Nadja


A Filmalap közleménye szerint Andrasev így nyilatkozott filmjéről: „Filmemet Bodor Ádám Megbocsátás című novellája inspirálta, melynek elsősorban az abszurditása ragadott meg. Az a helyzet, melyben egy hívatlan látogató a saját nappalijában figyel egy nőt mindennapi tevékenységei közepette, finom szexuális töltetet kapott. A voyeurizmustól áthatott atmoszférában a karakterek magánnyal, vágyakkal, önpusztító fétisekkel való együttélését, küzdelmét figyeljük, észrevétlenül áramolva valóság és képzelet között.”

A film producere Fülöp József, vágója Czakó Judit, a sound design Lukács Péter Benjámin munkája. A diplomafilmet a magyar filmkritikusok idén januárban a legjobb animációs film díjával jutalmazták, és a cannes-i premiert követően a legfontosabb animációs filmes fesztiválon, Annecyban is a versenyprogramban szerepel majd.