A Norvég után a Svájci Alap is érdekli a kormányt

Fotó: Getty Images/iStockphoto / Fedor Selivanov

-

Egy nappal a házkutatás után levelet kapott a KEHI-től az Ökotárs, hogy egy napja van benyújtani több szekrényt megtöltő iratot. A Svájci Hozzájárulás ötmillió frankot ad hátrányos helyzetű magyar régiókban tevékenykedő szervezeteknek, de a kormánynak már ez is gyanús.


Újabb levelet kapott szerdán az Ökotárs Alapítvány a Kormányzati Ellenőrzési Hivataltól (KEHI), amelyben az csütörtöki határidővel újabb dokumentumokat kér. A KEHI már nem csak a Norvég Civil Támogatási Alap ügyeire kíváncsi, hanem Svájci-Magyar Civil és Ösztöndíj Alapokkal, és az egyszázalékos adófelajánlásokkal kapcsolatos iratokat is kéri. Az Ökotárs Alapítvány Facebook-oldalán azt írják: csak a svájci dokumentumok több szekrényt foglalnak el, az egynapos határidő tarthatatlan. A nyilvánosságra hozott levél szerint a KEHI nem csak a támogatott projektek pénzügyi adatait és bizonylatait szeretné látni, de például a végrehajtásban közreműködők munkaszerződését is.

Ötmillió frankról van szó

Az úgynevezett Svájci Hozzájárulás keretében összességében 130,7 millió svájci frankkal támogatják Magyarországot. Ebből a Civil Alap és az Ösztöndíj Alap 5,4 millió frankra rúg. A civil alap érdekessége, hogy csak az észak-magyarországi és az észak-alföldi régiókban működő civil szervezetek igényelhetnek támogatást szociális, illetve környezetvédelmi projektekre. A „környezeti kihívásokra adott válaszok” témakörben a Svájci Hozzájárulás pályázatait is az Ökotárs alapítvány kezeli, míg a „szociális szolgáltatások” területén az Autonómia Alapítvány az együttműködő partner. A támogatott projektek listáját itt találja meg. A KEHI levele egy nappal az után érkezett meg az Ökotárshoz, hogy a hűtlen kezelés és jogosulatlan pénzügyi tevékenység gyanúja miatt nyomozó rendőrség házkutatást tartott az alapítvány irodájában. A rendőrség olyan nagy erőkkel vonult ki a helyszínre, hogy azt még az Ökotársat korábban „szélhámos gittegyletnek” minősítő Csepreghy Nándor államtitkár is túlzónak nevezte.

Tiltakozás Oslóban és Budapesten

„A magyar hatóságok a tegnapi rendőrségi akcióval megmutatták, hogy a civil társadalom zaklatása tovább folytatódik, és hogy nem áll szándékukban a Norvégiával kötött, az EGT és Norvég Alapok működésére vonatkozó megállapodásokat betartani” – jelentette ki Vidar Helgesen, Norvégia Európa-ügyekért felelős minisztere. Tove Skarstein, Norvégia budapesti nagykövete az ATV Egyenes Beszéd című műsorában azt mondta: nincsen jogi alapja a Kehi-vizsgálatnak, a norvég félnek megvannak a saját eljárási szabályai, hiszen a saját adófizetői pénzével felelősen bánik. Szerinte mindig lesznek olyanok, akik kimaradnak, és nem kapnak támogatást, de ők bíznak a bírálóbizottság munkájában. „A civil szféra elleni szisztematikus kormányzati megfélemlítő lépésnek” nevezte a keddi rendőrségi razziát a Magyar Helsinki Bizottság, amely ezért megszünteti részvételét a kormány által az ENSZ javaslatára létrehozott Emberi Jogi Kerekasztalon. Az emberi jogi szervezet szerint esély sincs arra, hogy partnerként vegyenek részt a munkában, ha a kormány és annak feje külföldi érdekeket kiszolgáló, „fizetett politikai aktivistáknak” tekinti a civileket.