A norvég Stoltenberg lesz az új NATO-főtitkár

Fotó: AFP / NTB scanpix / CORNELIUS POPPE / AFP / NTB scanpix / CORNELIUS POPPE

-

A volt norvég miniszterelnököt már eddig is nagy esélyesként tartották számon, hiszen Merkel és Obama is őt támogatta. Jens Stoltenberg október elején veszi át a NATO vezetését Anders Fogh Rasmussentől.


Jens Stoltenberg volt norvég kormányfő lesz a NATO új főtitkára – legalábbis diplomáciai források szerint erről állapodtak meg a szervezet tagállamai pénteken Brüsszelben. Egy NATO-forrás azt közölte, a kinevezésről konszenzus alakult ki a katonai szövetségen belül, és hamarosan sor kerül a hivatalos bejelentésre is. A VS.hu már múlt héten megírta, hogy Stoltenberg az egyik főesélyes, hiszen Barack Obama amerikai elnök, Angela Merkel német kancellár, David Cameron brit miniszterelnök és Francois Hollande francia elnök is támogatásáról biztosította. Stoltenberg 2005 és 2013 között volt Norvégia kormányfője. A jelenlegi főtitkár, a dán Anders Fogh Rasmussen megbízatása idén szeptember 30-én jár le.


- - A NATO-főtitkári posztra esélyesnek tartott Stoltenberg kétszer vezette országát, Norvégiát: 2000–2001-ben, valamint 2005 és 2013 között. Az 55 éves politikus 1993 óta képviselő, 2002 óta a norvég Munkáspárt vezetője. Miniszterelnökségei előtt gazdasági és ipari és pénzügyi minisztériumokban dolgozott különböző pozíciókban. Az ENSZ éghajlat-változási különmegbízottjaként is tevékenykedik – innen lehet ismert a nemzetközi politikai szereplők számára, jó eséllyel itt végzett munkája alapján tarthatják alkalmasnak a katonai szövetség vezetésére. A 2013 szeptemberében elveszített választás kampányában forgott a neve utoljára a nemzetközi médiában. Ekkor ugyanis a rossz közvélemény-kutatási adatokból kiindulva leforgatott egy rendhagyó kampányvideót: „Mátyás királyt” játszva taxisofőrként fuvarozta az embereket. Csakhogy a forradalmi újításnak szánt videóról kiderült, hogy hazugságon alapult, ugyanis az utasok fizetett statiszták voltak.

Földi Bence