A norvég Sherlock bezzeg meleg

-

A BBC népszerű Sherlock-sorozatát sokszor nevezték már homoerotikusnak. A norvég NRK csatorna viccműsorában annyi sherlockos meleg poént zsúfoltak három percbe, amennyit csak lehetséges. Erőltetett, de néha vicces videó, ami már most az internet egyik kedvence.


A Sherlock napjaink egyik legnépszerűbb sorozata, sokan a legjobb Conan Doyle-adaptációnak tartják a BBC krimijét. A modern korba átültetett történetek egyedi stílusát és a képek látványvilágát már szinte mindenki kilométerekről felismeri. A sorozat első és második évada alatt is gyakran érte az a vád a készítőket, hogy a két férfi főszereplő viszonyát homoerotikusan ábrázolják. Watson ölebként szalad a mesterdetektív után, Sherlock számára pedig az egyetlen és legfontosabb ember a hű társa, akiért tűzbe is menne. Nem először érte ez a vád Sir Arthur Connan Doyle szereplőit. Már az író életében felvetették, hogy talán Holmes és Watson melegek, amit az adaptációkra is gyakran mondtak. Az 1970-es The Private Life of Sherlock Holmes (Sherlock Holmes magánélete) címszereplője, Robert Stephens mondta egy interjúban, hogy azért nincsenek nők a történetben, mert a két férfi valójában egymás szeretője. Az idén sugárzott harmadik évad után pedig minden eddiginél többször szólaltak fel a rajongók és a kritikusok, hogy hiába házasodik meg Watson, igazából egyetlen igaz szerelem van az életében, és az Holmeshoz köti. A történetek központi eleme az egymáshoz való viszonyuk, az, hogy Sherlock nehezen dolgozza fel Watson hiányát, sőt a detektív leggyengébb pontja éppen az, hogy mindent megtenne segédjéért.


Shercock Homoles és John Watsuck


Shercock Homoles és John Whatsuck

Ezt a fejleményt parodizálta most két norvég humorista, Vidar Magnussen és Bjarte Tjøstheim. Videójukban csupa olyan poént sütnek el, amit nagyjából gimnázium második osztályában ellőnek az egymást heccelő haverok. És körülbelül akkor is vicces utoljára. Átírták az eredeti színészek neveit, Benedict Cumberbatchét például „Benedict Happysnatch”-re, míg Martin Freemanét „Freehandre”. De Sherlock gépén csak melegpornó oldalból megnyílik vagy tíz, sőt az iPhone-ja autocorrect funkciója is átírja a legártatlanabb szövegeket is valami homoszexualitáshoz kapcsolódóra. Mindezt az eredetiekre nagyon hasonlító színészekkel, jelenetekkel, vágásokkal és látványvilággal.