Norvégia: nincs mit megbeszélnünk Lázár Jánossal

Forrás: Thinkstockphoto

-

A norvég nagykövet bejelentette: a magyar Miniszterelnökséget vezető miniszter meghívását nem fogadták el.


Az illetékes norvég miniszter szerint nincs mit megbeszélni jelenleg a civil pénzek és a Kehi-jelentés ügyében, ezért nem fogadta el Lázár János ajánlatát egy személyes találkozóra, mondta el egy kedd délelőtti, a norvég nagykövetségen rendezett sajtóbeszélgetésen a nagykövet, Tove Skarstein.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter október 22-én jelentette be, hogy Magyarországra hívja Norvégia illetékes miniszterét, miután lezárult a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) ezzel kapcsolatos vizsgálata. A vizsgálat azóta lezárult, a norvégok először azt nehezményezték, hogy nem értesítették őket, majd közölték, hogy nem fogadják el a jelentésben leírtakat, és saját vizsgálatot kezdtek.

Skarstein hozzátette azt is, hogy a saját jelentésük november végére elkészül, és azt nyilvánosságra is fogják hozni. Kérdésünkre Skarstein elmondta: vizsgálják majd a Kehi-jelentés megállapításait is, de az adományozók nem arra fognak alapozni. Mint mondta, még nem tud arra válaszolni, mi lesz, ha nem találnak problémát a pénzosztásban. „Várjuk meg először a jelentést” – válaszolta arra a kérdésre, miként alakulhat majd ez esetben kapcsolatuk a magyar kormánnyal.

A Tisztes Munka és Háromoldalú Párbeszéd nevű programról való tájékoztatón a norvég nagykövetség munkatársai mellett jelen voltak a programban érintett szakszervezetek: a Liga, a TÖOSZ, az MSZOSZ, a SZEF és az MGYOSZ képviselői is. Mint a programleírásban olvasható volt: „Ez volt az első program a jelenlegi Norvég Alap időszakban, amely elindult, és az egyetlen, amely magában foglalja mind a 12 kedvezményezett államot.” Az eseményen bemutatott sajtóközleményében Gál Rezső, a Liga társelnöke és a norvég projekt vezetője leszögezte: „a Liga Szakszervezetek mint civil szervezet a Szociális dialógus kibővítése különböző szinteken című projektjének záróeseménye kapcsán megállapítja, hogy a norvég alapokból finanszírozott projekt pozitívan járult hozzá a magyarországi dialógus újraélesztéséhez, illetve megindításához.”


Lázár János még a meghívás bejelentésekor azt mondta: új megállapodás kötéséről kíván tárgyalni, miután a Kehi vizsgálata egyértelműen azt bizonyítja, hogy a pénzek osztását végző Ökotárs és más alapítványok „visszaéltek a norvég kormány bizalmával”. Lázár János akkor hozzátette: ha a miniszter nem fogadja el a kormány meghívását, kész vele Brüsszelben találkozni. Arra tesz majd neki javaslatot, hogy az Ökotárs helyett más, akár állami, akár civil szervezeten keresztül osszák szét a pénzt, az Ökotársat ugyanis méltatlannak tartja a munkára.