A nőknek nincs elég eszük a sakkhoz?

Fotó: MTI/MTVA / Kovács Tamás

-

Komoly vitát kavart egy brit nagymester szexista kijelentése a sakktársadalomban.


Nigel Short brit sakknagymester a kilencvenes évek elején a világ egyik legjobbja volt, 1993-ban Garri Kaszparovval még a világbajnoki címért is mérkőzött. Akkor még egymás ellenfelei voltak, mára közös nevezőre jutottak egy kérdést illetően: szerintük a nők nem elég okosak ahhoz, hogy sakkozzanak – írja a brit Daily Telegraph.


Short a New In Chess című sakkszaklapnak így nyilatkozott: „Miért kéne (a nőknek és a férfiaknak) ugyanúgy gondolkodniuk?” Szerinte felesége érzelmi intelligenciája jobb, mint az övé, de a garázsból mégis Short manőverezi ki az autójukat. „Egyikünk se jobb a másiknál, csak mások a képességeink” – mondta, majd hozzátette:


Jó lenne több nőt látni a sakkban, magasabb szinteken, de ahelyett, hogy az egyenlőtlenség miatt izgatnánk magunkat, tényként kellene elfogadnunk, hogy nincs így.

Nigel Short (balra)


Kaszparov is hasonlókat mondott korábban, szerinte a nők nem elég jó harcosok, ezért nem jók a sakkban. A Londonban sakk-klubot működtető Amanda Ross a Daily Telegraphnak úgy nyilatkozott, hogy Short kijelentései szexisták és ártanak a sportágnak. Hozzátette: Polgár Judit nyolcszor játszott Shorttal, ebből öt döntetlennel végződött, háromszor viszont a tavaly augusztusban visszavonult magyar nagymester nyert.


Short ezekre Twitteren reagált, szerinte tudományos tény, hogy a férfiak és nők agya különbözik és semmit sem bizonyít, hogy a világ legjobb női sakkozója ellen nem ment neki. A lapnak Polgár Judit is nyilatkozott, elmondása szerint a játékával bizonyította, hogy tehetséggel, a sakk szeretetével és kemény munkával fel lehet venni a versenyt a legjobb férfi sakkozókkal is, „annak ellenére, hogy a kollégáim szkeptikusak voltak a képességeimet illetően”.


A nők és férfiak gondolkodása valóban különbözik, de ez csak abban nyilvánul meg, hogy más gondolatmenettel harcolnak, ugyanazt az eredményt elérve.

Polgár Judit


A világ nagymestereinek egyébként mindössze két százaléka nő.


Lájkolj minket a Facebookon!