A Nokia nagy dobása a 3310-es után

Fotó: Vs.hu/Kozma Zsuzsi / Vs.hu/Kozma Zsuzsi

-

A Lumia 1020 pont az a telefon, amire mindenkinek szüksége van, aki számára egy okoskütyü legfontosabb tulajdonsága az, hogy bárhol csinálhasson magáról egy szelfit, amelyet azonnal megoszthat a neten. A többieknek ez csak simán a legjobb Windows Phone-os alternatíva az iPhone-ra és a Galaxy S4-re.


Az, hogy a Nokia még mindig tud jó telefont csinálni, sokak számára meglepetés lehet. Tény, hogy a finnek nagyon beragadtak az „okos-éra” rajtjánál, de nem a 3310-es volt az utolsó emlékezetes dobásuk. A Microsofttal kötött házasság óta volt pár szép szerelemgyerek, amelyeket a felhasználók is örömmel fogadtak. Ezeknek köszönhető, hogy az elmúlt évben növekedett a Windows Phone (WP) részesedése is a piacon. Míg Európában két éve csak az okostelefonok 5 százaléka futtatta a mobilos Windowst, addig tavaly már 10 százalékra nőtt ez a szám. A mindent verő felső kategóriás készülékre azonban eddig várni kellett.

A Lumia 1020 elegáns telefon. A sima, ergonomikus külső nagyon letisztult, ami tökéletesen a kézbe simul az első néhány szokatlan perc után. A kiugró, batárnagy Carl Zeiss objektív elsőre furcsává teszi a telefon alakját, de lehet úgy tartani a kütyüt, hogy az kényelmes legyen. A kitüremkedésnek hála, jóval könnyebb az asztalon pötyögni a mobilon.

Az új Nokia azonban nem egyszerűen telefon egy olyan fényképezővel, amellyel Google Maps színvonalú képeket csinálhatnánk a világűrből, hanem egy olyan hardvert is kapunk hozzá, amin maximálisan élvezhetjük a Windows Phone minden előnyét. És elszenvedhetjük minden hátrányát is.

-  Simán le se lehet tenni az asztalra, akkora fényképezőgép van a hátulján

A legtöbben nem az alapján választanak telefont, hogy mekkora a processzor, a RAM vagy a kijelző felbontása. A számok, csak akkor játszanak szerepet, ha nagyon nem tudunk két készülék közül választani és valami alapján muszáj dönteni. A fő szempont sokkal inkább az, hogy mennyire kényelmes az operációs rendszer és mennyi  alkalmazás közül tudunk választani. Ebben pedig az iOS és az Android kilométereket ver a mobilos Windowsra. Mégis, a most már kétszázezernél is több app között meg kellene találnunk mindent.

Eleinte tartottam attól, hogy gondban leszek a kedvenc appjaim pótlásával. Hiába használok fél éve egy windowsos telefont a hétköznapokban, megszoktam, hogy az alkalmazásokat a kettes számú androidos készülékemen használom. Ebből költöztem át a próba idejére a Lumia 1020-ba, ahol rá kellett döbbennem, gyakorlatilag csak internetezésre, fotózásra és podcast-hallgatásra használom a telefonomat. Pont mint az okostelefonos emberek 70%-a. Ez a néhány feladat pedig tökéletesen lefedhető a WP alkalmazáskínálatával is.

Kipróbálva, hogy a többség tényleg azonos helyzetben van-e velem, a két legnagyobb mobilőrült ismerősömnek is odaadtam néhány órára a Lumia 1020-at. Az egyikük igazi iPhone és Apple rajongó, a másikuk vérbeli programozó, parancssor- és Androidmániás. Elsőre mind a ketten kifakadtak a Windows csempés felületére, fintorogtak, hogy nincsen egy-két alkalmazás (például Feedly vagy Dropbox), de végül mindegyiknek megtalálták a helyi megfelelőjét.

Szépen lassan megtört a jég, és a 41 megapixeles kamera - a telefonról ekkora képet soha nem lehet letölteni -  és a hozzágyártott tucatnyi Nokia app már-már elismerő mondatokat váltott ki a megrögzött ellenlábasokból. Az iOS felhasználónk odáig merészkedett, hogy ezért a telefonért végre félredobná az iPhonet, ha még több jó alkalmazás lenne. Hasonló „ha” hangzott el a Google-rajongónktól is: ha annyira szétrootolhatná a telefont, mint az androidnál, akkor azonnal venne egy Lumia 1020-at, addig csak messziről imádja.


Ilyen részletgazdag képeket készíthetünk a 1020-assal.


Ez a két „ha” pedig tökéletesen elijeszthet mindenkit, akinek csak egy szám a 41 megapixeles kamera, a 1,5 gigahertzes kétmagos processzor, a 2GB memória vagy a 32/64GB belső tárhely, és esetleg részletekbe menően testre akarná szabni a telefonját. Noha a Nokia Lumia 1020 megérdemelné, hogy mellette döntsenek.

A beépített fényképező veri az olcsóbb kézi kamerákat is, nem hogy azt, amit eddig telefontól láttunk. Már-már olyan érzést kelt, hogy egy fényképezőt használunk, főként, hogy a vaku nem pusztán egy ledes izzó, hanem valódi xenon vaku. Amit pedig nem bír el a lencse vagy a képérzékelő, azt szoftveresen javítja a telefon. Emellett számítógép nélkül csinálhatunk animgifet, retusálhatunk vagy vághatunk videót. A készülék hátán feltüntetett 41 megapixeles érték azonban csak részben igaz. Ilyen óriásképet nem lehet letölteni a mobilról, viszont a nagy felbontás lehetővé teszi, hogy a fotókba belezoomolva is éles képet kapjunk.

Az elegáns, fekete burkolat alatt lévő erőforrásoknak hála bármivel játszhatunk, bármilyen appot használhatunk, meg se tudjuk röccenteni a telefont. Én az egy hónapnyi próbaidő alatt mindösszesen egy alkalommal tudtam lefagyasztani a készüléket, de azt sem sikerült többet reprodukálnom és az egész csak 10 másodpercig tartott.

-


Ez is a WP egyik jellegzetessége: egy rendkívül jól optimalizált rendszer. Ha már a csempék korlátozzák a felhasználói élményt, cserébe nagyon stabil platformot biztosítanak, tényleg lehetetlen lefagyasztani vagy akár csak akadásra késztetni. A kiegyensúlyozottság az akkumulátor üzemidején is meglátszik: állandó nyomkorászás és netezés mellett az üzemidőben a rekordom 4 nap volt, de átlagosan is majdnem három napot simán bírtam töltés nélkül. Okostelefon viszonylatban ez messze jobb a megszokottnál.

A Nokia Lumia 1020 a szokásos fekete-fehér-sárga választható színekben érkezik és durván 130.000 forintot kell fizetnünk a kártyafüggetlen változatért, de a szolgáltatóknál majd biztosan hozzájuthatunk olcsóbban is. Ha készek vagyunk elszakadni az iOS vagy az Android világától, ha mélyen a lelkünkbe azt látjuk, mi is csak azok az emberek vagyunk, akik telefonálunk, internetezünk és naptárazunk az okoskütyünkkel, akkor érdemes megfontolni a Nokiát. Másoknak pedig akkor érdemes kipróbálni, ha egy jó telefont keresnek és szívesen gondolnak vissza a Nokia 3310-esükre. Én már holnap vennék magamnak egyet.