A nőket jobban megviseli a szakítás

Fotó: Getty Images/iStockphoto / Carl Leonard Harris II

-

Kutatás bizonyítja, hogy érzelmileg jobban megrázza a nőket egy kapcsolat vége, viszont gyakrabban kezdeményezik a szakítást, mint a férfiak.


Szakítani nem könnyű, ezt számtalan dal, vers és film is alátámasztja. Most a tudomány is kifejti az álláspontját a témában. A Binghamton University és a University College of London kutatói nemekre bontva próbálták megvizsgálni a szakítás hatásait. A kutatásban 5705 férfi és nő vett részt 96 országból, az átlagéletkoruk 27 év volt. Az online felmérésben azt kérdezték tőlük, hogy érzelmileg mennyire viselte meg őket egy szakítás, ki kezdeményezte a kapcsolat megszüntetését, és milyen fizikai tüneteket figyeltek meg magukon az elválás után. Majd a szakításra adott reakciójukat is értékelniük kellett nullától (semmi) tízig (elviselhetetlen).

A megkérdezettek 75 százaléka ment már keresztül szakításon. A nőket a felmérés szerint jobban megviselte, és ők gyakrabban tapasztaltak olyan fizikai tüneteket is, mint a nem kívánt hízás vagy fogyás. Átlagosan mindkét nem tízből hetesre értékelte a szakítás intenzitását, viszont általában a nők voltak azok, akik a kapcsolat lezárását kezdeményezték. A leggyakoribb indok „a kommunikáció hiánya” volt.