A nőket a férfiaknál jobban érdeklik a „kütyük”

Fotó: MTI / Mohai Balázs

-

Több nő használ valamilyen „kütyüt”, mint férfi, és gyakrabban is füllentenek a hozzáértésükről.


Jobban élvezik a fejlett technológia előnyeit a nők, érdeklődőbben az újítások iránt, mint a férfiak, viszont többször füllentenek arról, hogy értenek-e egy-egy szakkifejezést, és gyakrabban okoz nekik gondot egy film vagy zene letöltése – derült ki a Samsung friss, 18 európai országban végzett kutatásából.

A felmérésből kiderül, hogy a nők nagyobb százalékban használják a technológia vívmányait. Egészen a 65 év feletti korosztályig a magyar nőket jobban érdeklik a technológiai újítások (32 százalék), mint a férfiakat (26 százalék). Ez az adat nagyjából megegyezik az európai átlaggal, annyi különbséggel, hogy ott 55 éves korig érdeklődőbbek a nők, utána már a férfiakat izgatja jobban a technológia világa. A 16–24 éves korosztályban a legszembetűnőbb a különbség (férfiak 3 százaléka, nők 20 százaléka), ami a kor előre haladtával mérséklődik, de még 65 év felett is kétszer annyi nő érzi úgy, hogy az élet minden területén szüksége van a berendezési tárgyakra.


Félnek a nők, hogy nem tudják tartani a lépést a technológiai újításokkal


Érdekes adat, hogy a nők sokkal jobban félnek attól, hogy nem tudják tartani a lépést a technológiai újdonságokkal. 16 és 54 éves kor között háromszor annyi nő válaszolta, hogy tart attól, hogy nem tudja követni az újításokat, viszont 55 év felett már több férfi aggódik emiatt. Európában ez csak 65 éves kor felett következik be.

Az élénk érdeklődés ellenére a nők mégis gyakrabban füllentenek azzal kapcsolatban, hogy értenek-e bizonyos technológiai szakkifejezéseket. A megkérdezett magyar nők 11 százaléka mondta, hogy hetente legalább egyszer, de inkább többször előfordul vele ilyesmi, a férfiaknak csak 7 százaléka vallotta be ugyanezt. Ennél valamivel rosszabb az arány olyan speciális helyzetben, mint például egy állásinterjú: a megkérdezett magyar nők 11 százaléka mondta, hogy füllentéssel igyekezett tájékozottnak tűnni ezen a téren, míg a férfiak 5 százaléka került ilyen helyzetbe.

Nyugat-európai országokkal összevetve: Belgiumban a férfiaknak és a nőknek is csak 6 százaléka próbálta így leplezni hiányos technológiai ismereteit, Dániában az arány még ennél is kisebb, férfiaknál 3, nőknél 2 százalék. A miénkhez hasonló adatok interjúhelyzetben Bulgáriában jellemzőek még (férfiak 4, nők 9 százaléka).


Egy film vagy zene letöltése gyakrabban okoz gondot a nőknek, mint a férfiaknak


A magyar nők ötödének gondja támad valamilyen technológiával kapcsolatos művelettel. Egy film vagy zene letöltése például 21 százalékukon fogott már ki, míg a férfiaknál ez az arány csak 8 százalék. Nemzetközi szinten mindez hasonló gyakorisággal fordul elő a két nemmel (Ausztriában a férfiak és nők 6 százalékának, Hollandiában a férfiak 6, a nők 7 százalékának okozott ez gondot). Ezen a téren is a bolgárok adatai hasonlítanak a mieinkre leginkább, ahol a nők 19 százaléka járt már így a férfiak 10 százalékával szemben.