A nők elhízása hivatalosan is nemzeti kockázat lehet Angliában

-

Felvetetné a nemzeti kockázatok listájára a nők túlsúlyosságát a brit országos tisztifőorvos. A listán szerepel például a terrorizmus és a kiberbűnözés is.


Sally Davies 2014-es éves jelentése első ízben koncentrál az angol nők egészségi állapotára. Meggyőződése szerint fel kell készíteni a nőket és a családjaikat az egészségesebb életmódra, mivel az elhízás a következő generációkra is hat. „Felszólítom a kormányt, hogy emelje az elhízást a nemzeti kockázatok közé", mondta a tisztifőorvos.

A nemzeti kockázatnyilvántartásban olyan vészhelyzetek szerepelnek, amelyek az országot fenyegethetik, mint például a terrorizmus vagy a nagy influenzajárványok.

A korábbi, 2013-as tisztifőorvosi jelentés szerint a 34 és 44 év közötti nők 54 százaléka, a 45 és 54 év közöttieknek pedig 62 százaléka túlsúlyos vagy kövér.

David Richmond, a brit szülészek és nőgyógyászok szakmai kollégiumának elnöke szerint olyan életmódbeli tényezők, mint a terhességi elhízás, az egészségtelen táplálkozás, a testmozgás hiánya, a túlzott alkoholfogyasztás és a felelőtlen szexuális élet mind időzített bombaként működnek. Drámai hatásuk van a nők termékenységére, és okozói lehetnek terhességi rendellenességeknek is.

A jelentés külön kitér olyan női egészségügyi problémákra, mint az inkontinencia és a menopauza. Véget kell vetni annak, hogy a nők szégyellnek segítséget kérni, nem szabad magányosan szenvedniük – jelentette ki a tisztifőorvos.