A nők alkoholisták lesznek, a férfiak megőrülnek

Fotó: Mészáros Csaba

-

Alföldi Róbert és Mohácsi János is duplázik, Nagy Zsolt felégeti a világot, az olaszliszkai tragédiára Máté Gábor emlékeztet. Ezeket a színházi bemutatókat várjuk a legjobban még idén.


Babahajó

A TÁP Színház a kortárs szerb drámaíró, Milena Markovic darabját mutatja be, amely egy nehéz sorsú művész életét meséli el a gyerekkorától kezdve későbbi alkoholizmusáig. A darab különlegessége, hogy a főhősnő különféle mesefigurák bőrébe bújva jelenik meg, így a főszereplő Gera Marinát hol Hófehérkeként, hol az Alice Csodaországban címszereplőjeként, hol Hüvelyk Pannaként láthatjuk. Az előadást a TÁP Színház alapítója, Vajdai Vilmos rendezte, zenéjét két kedvencünk, Bartha Márk és Kristóf Márton szerezte.

Bemutató: szeptember 10., Trafó


A Babahajó szereplői és alkotói


Kohlhaas

Ezt az előadást nyáron, a Zsámbéki Színházi Bázison mutatták be, de ősztől beköltözik a Szkénébe. A 16. századi, megtörtént eseten alapuló Von Kleist-regényből az előadást Hegymegi Máté rendezte, aki tavaly végzett a Színművészeti fizikai színházi koreográfus szakán, és ez az előadása is nagyban épít a színészek mozgására. A lovai elkobzásán felháborodó, és morális alapú ámokfutásba kezdő főhőst Nagy Zsolt játssza, szerepel az előadásban Pető Kata és Bach Kata is.

Bemutató: szeptember 11., Szkéné SzínházMakbett

1972-ben jelent meg a franciául dolgozó román drámaíró, Eugene Ionescu Macbeth-átirata, amely a Shakespeare-drámát a túlzott ambíció és gyávaság szatírájává dolgozta át. Alföldi Róbert rendezésében állítólag az domborodik majd ki, hogy a bemutatásakor még abszurdnak ható darab mára gyakorlatilag mindennapi valóságunkká vált. A saját ambíciójától és Lady Duncan csáberejétől elvakított Makbettet Orosz Ákos alakítja, vágyának tárgyát Kerekes Éva formálja meg.

Bemutató: szeptember 24., Átrium Film-Színház


A Makbett próbáján fehér ingben fent Alföldi Róbert, mellette csíkos pólóban Orosz Ákos


Lear király

Rögtön egy másik Alföldi-bemutatót is ajánlunk: a színész-rendező már sok Shakespeare-darabot színpadra állított, de a Lear királyt most először rendezi. Nádasdy Ádám fordításában, mai díszletek és jelmezek közt elevenedik meg a darab, a címszerepben László Zsolttal, aki egy Alföldivel egyidős Leart formál meg, ami a rendező számára különös jelentőséggel bír. Mint mondja: „Mire mindenünk megvan, addigra elfáradunk, és pont a lényegre nem volt idő. … Én is hajtok, hogy majd egyszer jó életem legyen. De hogy ez vajon helyes-e? Nem a lényeggel kellene foglalkoznom?”

Bemutató: október 4., Radnóti Színház


Kováts Adél és László Zsolt a Lear király próbáján


Az olaszliszkai

A tavaly elhunyt Borbély Szilárd író, költő, irodalomtörténész drámáját Máté Gábor állítja színpadra a Katonában. A darab csak részben szól arról a 2006-os tragikus esetről, amikor egy tanár az autójával elsodort egy roma kislányt, aki nem sérült meg, azonban a férfit a lány rokonai agyonverték. Részben az emlékezésről, az emlékezés hiányáról beszél, ami ahhoz vezet, hogy ugyanazokat a hibákat újra és újra elkövetjük. Ezt a szálat az előadásban egy rabbi képviseli, aki a zsidó kultúra emlékeit keresi a településen. A tanárt Fekete Ernő alakítja, a rabbit Szacsvay László játssza.

Bemutató: október 9., Katona József Színház


Az olaszliszkai olvasópróba

Az olaszliszkai – olvasópróba


Köd utánam

Kovács Márton, Mohácsi István, Mohácsi János és Parti Nagy Lajos jegyzik a három „kurta” felvonásból álló, Mohácsi János által rendezett operettet, amely arra a kérdésre keresi a választ, hogy lehet-e boldognak lenni Magyarországon. A sztori szerint az Opera Szegénybálján egymásba szeret a gazdag Sándor és az Ördögh lánya, Berta, akik szüleik ellenállása miatt lehet, hogy ebben az országban nem lehetnek egymáséi.

Bemutató: október 9., Örkény István Színház


Köd utánam próba

Takács Nóra Diána és Nagy Zsolt a Köd utánam próbáján


Az öreg és a tenger

Törőcsik Mari 80. születésnapja alkalmából tűzi műsorára a Nemzeti ezt Az öreg halász és a tenger-adaptációt, melyhez Ottlik Géza fordítását használják fel. A színésznő szereplésével készülő monodrámát az orosz színház kiemelkedő alakja, Anatolij Vasziljev rendezi, ami azért is különleges esemény, mert a 73 éves alkotó már nagyon ritkán rendez. Vasziljev korábban már többször is dolgozott Magyarországon, mindannyiszor Törőcsik részvételével.

Bemutató: november 23., Nemzeti Színház


Vasziljev,  Anatolij; Törőcsik Mari

Anatolij Vasziljev és Törőcsik Mari


Istenítélet (Salemi boszorkányok)

Arthur Miller születésének 100. évfordulójához kapcsolódva rendezi meg Mohácsi János ismét a Salemi boszorkányokat, amelyet korábban már Kaposváron és Pécsett is színpadra állított. Már a 17. század végi, salemi boszorkánypereket feldolgozó eredeti darab (angol címén: The Crucible) is aktuálpolitikai vonatkozásokat hordozott, beemelve a kommunistavadász McCarthy-korszak bűnbakkeresését – meglepődnénk, ha Mohácsi friss, Stohl András főszereplésével készülő feldolgozása nem reflektálna valamiképpen a mai magyar politikai helyzetre.

Bemutató: december 20., Vígszínház


Mohácsi János

Mohácsi János


Kövesd a VS.hu kultúrarovatát a Facebookon!