A Nobel-békedíjas lány tíz támadójából nyolcat titokban felmentettek

Fotó: AFP / JONATHAN NACKSTRAND

-

A felmentett terroristákról azt sem lehet tudni, hogy jelenleg hol vannak.


Minden idők legfiatalabb Nobel-békedíjasa, a 17 éves Malala Juszafzai tálib támadóival kapcsolatban áprilisban Pakisztán még azt állította, mind a tízet elítélték, és 25 évig kell börtönben maradniuk, ami az életfogytiglant jelenti az országban. A BBC ugyanakkor úgy tudja, végül csak kettőnek kell leülnie a büntetését.

A tárgyalások zárt ajtó mögött folytak, és csak azt a két támadót találta bűnösnek, akik rálőttek Malalára 2012-ben. Muneer Ahmed, a pakisztáni legfelsőbb bíróság szóvivője Londonban úgy nyilatkozott, a másik nyolc embert azért nem ítélték el, mert nem volt elég bizonyíték ellenük.

Malala Juszafzai azután támadták meg, hogy már kiskora óta felszólalt a nők oktatásának jogáért, a BBC-nél blogot is vezetett. 2012-ben egy iskolabuszon utazott, amikor fegyveresek megállították azt, majd fejen és vállon lőtték Malalát. A lányon életmentő műtétet hajtottak végre, és Nagy-Britanniába költözött. 2014-ben az indiai Kailás Szatjártival együtt kapta meg a Nobel-békedíjat, így ő lett a legfiatalabb és egyben első pakisztáni díjazott.