A NOB elnöke szerint Lamine Diack taszította szakadékba az atlétikát

-

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke, Thomas Bach úgy fogalmazott, hogy a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) előző elnöke, Lamine Diack taszította szakadékba a sportágat azzal, hogy több sportolótól pénzt követelt a doppingvétségük eltitkolásáért.


Bach a német Kicker sportmagazin hétfői számában megjelent terjedelmes interjúban azt mondta, az IAAF vezetőire rögös út vár, ha teljesen meg akarják tisztítani a sportágat, de a jelenlegi elnök, Sebastian Coe már megtette az első lépéseket a helyes irányba.


Az IAAF az utóbbi hónapokban a támadások kereszttüzébe került, előbb az orosz doppingbotrány miatt, majd azért, mert kiderült, hogy Lamine Diack és több más vezető is korrupciós és csalási ügyekbe keveredett.


Thomas Bach (jobbra) itt még nem tudhatta, hogy nincs mihez gratulálnia Lamine Diacknak


A nemzetközi szövetséget tavaly augusztusig irányító Diack ellen jelenleg is nyomoznak a francia hatóságok. A gyanú szerint a 82 éves szenegáli sportvezető megvesztegette Gabrielle Dolle-t, az IAAF korábbi doppingellenes igazgatóját, hogy késleltetve számoljon be az orosz sportolók doppingvétségeiről. A Le Monde című francia napilap pedig úgy tudja, hogy Diack másfél millió eurót (471,4 millió forint) kért az Orosz Atlétikai Szövetségtől 2012-ben. Diack és több más IAAF-funkcionárius – köztük a fia – állítólag egymillió eurót (312 millió forint) fogadott el az oroszoktól azért, hogy atlétáik doppingügyei ne kerüljenek nyilvánosságra.


A botrány nyomán az IAAF november 13-án felfüggesztette orosz tagszövetségét (VFLA), ami azt jelenti, hogy versenyzőik nemzetközi versenyeken nem vehetnek részt, és ha a döntés nem változik, a nyári riói olimpián sem lehetnek ott.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) is lefolytatott egy vizsgálatot, amely szerint Diack felelős a szervezetben kialakult összeesküvés és korrupció létrejöttéért, s úgy tűnik, hogy az IAAF-en belül létrehozott egy „törvénytelen, nem hivatalos irányítási rendszert”.

„Egyszerűen érthetetlen, hogy a nemzetközi szövetség elnöke pénzt követelt sportolóktól a doppingvizsgálataik eredményeinek manipulálásáért. Valójában ezzel taszította szakadékba az IAAF-et” – vélekedett a NOB német elnöke a Kicker hasábjain.

Bach szerint Coe megfelelő módon kezeli az orosz atlétikát sújtó doppingbotrányt is, hiszen a felfüggesztett VFLA-nak reformokat kell végrehajtania, eközben szoros kapcsolatban kell lennie a WADA-val és az IAAF eseti bizottságával.


Thomas Bach (b) itt még nem tudhatta, hogy nincs minek örülnie Vlagyimir Putyin közelében


„Ezek hasznos és fontos intézkedések. Igaznak tartom, amit Sebastian Coe mondott: a probléma jelentősége miatt az IAAF rögös út előtt áll” – közölte a NOB-elnök. Hangsúlyozta: az olimpiai bizottság a zéró tolerancia elvét követi, ha a doppingkérdésről van szó. Ez azt jelenti, hogy „minden sportolót, edzőt, orvost vagy egyéb hivatalos személyt meg kell büntetni, aki doppingvétséget követ el, vagy ilyesmiben segédkezik, de közben védeni kell a tiszta sportolókat”.


Bach arról is beszélt, hogy a VFLA új elnöke, a közép-oroszországi Szamara régió sportminisztereként is tevékenykedő Dmitrij Sljahtyin személye „erős jelzése annak, hogy Oroszország hajlandó fokozni a megtisztulási folyamatot”. Hozzátette: amennyiben az IAAF illetékesei is látják az előrelépést, minden bizonnyal hamarosan feloldják a felfüggesztést.