A NOB elismerte: gond a szennyezett víz Rióban

-

Elégedett a jövő évi riói olimpia tesztviadalainak rendezésével és hangulatával Naval el-Mutavakel, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szemlebizottságának vezetője, ugyanakkor kiemelte: a szabadtéri vizes versenyek helyszínén a környezetszennyezést fel kell számolni.


A marokkói sportvezető az elmúlt napokban Rióban járt, több sportrendezvényt is megtekintett. Szerinte ezek bizonyítékul szolgálnak, hogy a város nagyszerű olimpiát rendez majd. Ugyanakkor sajtótájékoztatóján szóba került, hogy az evezés, a kajak-kenu, a vitorlázás és a hosszútávúszás helyszínein nagyon szennyezett a víz. El-Mutavakel hangsúlyozta: a brazil rendezőknek minél előbb meg kell oldaniuk ezt a problémát.


Az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága (USOC) Boston visszalépése után Los Angeles, San Francisco és Washington közül választhatott helyszínt. A szerdai végrehajtó bizottsági ülést követően már egyértelműen az 1932-ben és 1984-ben házigazda Los Angeles a USOC favoritja. Erről tanúskodik, hogy Eric Garcetti polgármester kijelentette: az elmúlt hetekben pozitív tárgyalásokat folytatott, és egy felmérés szerint a metropolis lakosságának 81 százaléka támogatná a rendezést. Bostonban 40 százalék alatt volt a kandidálási kedv.

Scott Blackmun, a USOC ügyvezető igazgatója elmondta: optimista azt illetően, hogy a szoros határidő ellenére Los Angeles megfelelő pályázattal tud előállni, és még augusztusban aláírják az erre vonatkozó szerződést. Larry Probst, a USOC elnöke kiemelte: Los Angeles még emlékszik az 1984-es olimpiára, és ez is sokat jelenthet a pályázatnál.

A kaliforniai város 4,1 milliárd dolláros költségvetéssel és jelentős profittal számolna.


A jelentkezési határidő szeptember 15. Egyelőre öten jelezték pályázati szándékukat: Budapest, Toronto, Róma, Hamburg és Párizs. A NOB 2017 szeptemberében, Limában dönt a házigazdáról. Mivel a NOB eltörölte a jelöltek köztes szűrését, azaz a szűkített listát, ezért az összes jelentkező végig versenyben marad, és ott lesz a 2017-es helyszínkijelölésen.