A nő teste feletti önrendelkezési jogról beszélt egy kormánytag

Fotó: Getty Images/iStockphoto / Yarruta

-

A családpolitikáért felelős államtitkár a magzat élethez való jogát mondta elsődlegesnek.


A kormánynak az a felelőssége, hogy a gyermekvállalás ne anyagi kérdés, hanem az élet legnagyobb kincse legyen – jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának családpolitikáért felelős államtitkára egy templomi ünnepségen. Novák Katalin hangsúlyozta, hogy Magyarországon kritikus a demográfiai helyzet; míg a világ népessége folyamatosan nő, Magyarország lakossága 800 ezerrel csökkent az elmúlt 34 évben.

Ennek a folyamatnak a megfordítása mindannyiunk számára fontos feladat – hangsúlyozta, és pozitívnak nevezte, hogy 2010 és 2015 között 23 százalékkal csökkent a terhességmegszakítások száma.

Sokan gondolják úgy, hogy a nő teste feletti önrendelkezési joga előrébb való a magzat élethez való jogánál, a jelenlegi kormányzatnak azonban nem ez a véleménye, ezért került bele az Alaptörvénybe, hogy az élet a fogantatástól kezdődik – jegyezte meg.

A gyermekvállalás felelőssége a családoké, ám a kormány felelőssége, hogy megteremtse a gyermeknevelést segítő keretrendszert, a többi között a minőségi oktatást, amelynek fontos része az erkölcstan és a családi életre nevelés tantárgyak bevezetése – sorolta. Ugyancsak ezt szolgálták az olyan intézkedések, mint a gyed extra, a bölcsődei rendszer bővítése és a gyes 3. évének visszavezetése – tette hozzá a politikus, aki leszögezte, az anyaság is lehet karrier, nem lehet szembeállítani a munkával.