A nő, aki képes kiszagolni a Parkinson-kórt

-

A Skóciában élő Joy Milne egyszer csak arra lett figyelmes, hogy megváltozott a férje illata. Nem sokkal később kiderült, hogy párja Parkinson-kórban szenved. Azóta a perthi nő különös képességét már a kutatók is tesztelték, hála kiváló orrának: áttörő eredményeket érhetnek el a betegség kutatásában.


Joy Milnének mindig is kiváló szaglása volt, sokszor megérezte azokat az illatokat is, amelyeket a legtöbb ember nem. Egyszer csak azt vette észre, hogy a férje illata megváltozott, pézsmaillatot árasztott a bőre – írja a Washington Post. Mivel a férje akkoriban sokat dolgozott, így azt gondolta, hogy csupán a férfi izzadtsága változtatta meg az illatát, de gyanús volt, hogy az illat változásával egy időben a férfi egyre többször panaszkodott fáradtságra. Hat évvel később Parkinson-kórt diagnosztizáltak nála.


Ezek után Milne Angliában részt vett egy találkozón, ahol Parkinson-kórral élő emberekkel foglalkoztak, és érdekes módon mindegyiknél ugyanazt a pézsmaillatot érezte, amit a férjénél is. Ekkor merült fel benne először, hogy talán a betegség és a kibocsátott illatanyag között összefüggés lehet. A 65 éves Milne megemlítette néhány kutatónak az észrevételét, akik ezután elhatározták, hogy megvizsgálják, van-e alapja a nő feltételezésének.


Az Edinburghi Egyetem kutatói 12 tesztalanyt választottak ki a kísérletre. Mindegyikre ugyanolyan pólót adtak, hatan közülük Parkinson-kórban szenvedtek, hatan pedig egészségesek voltak. Milne a 12 esetből 11-szer pontosan meg tudta mondani, hogy kinek van rendellenessége és kinek nincs.


Maguk az egyetem munkatársai is meglepődtek Milne hátborzongató pontosságától, mivel a nő különleges képessége alapvető változást hozhatna a betegség kutatásában.

A Manchesteri, az Edinburghi és a Londoni Egyetemek kutatói így egy nagy horderejű vizsgálatba fogtak, próbálják megtalálni a Parkinson-kóros emberek és az egészséges személyek bőrének vegyületeiben található eltéréseket.


Super smeller research project underway A visit to an Edinburgh Parkinson’s UK lecture by Joy Milne has led to a new...

Szerző: Parkinson's UK in Scotland2015. október 22.

Mivel a betegség korai stádiumában nehéz felállítani a diagnózist, ezért a bőr kémiájának megváltozása és annak megállapítása a jövőben döntő fontosságú lehet a betegség korai felismerése szempontjából.

Idősebb betegeknél a Parkinson-kór tüneteit (a járás megváltozása, a reszketés, a beszéd nehezítettsége, illetve az írás megváltozása) ugyanis gyakran az öregkor természetes velejáróinak tekintik, míg fiataloknál azért késhet a diagnózis, mert úgy gondolják, hogy ez csak az idősebb korosztályt érintheti.