A nigériai hadsereg megölt és tömegsírba temetett 300 síitát

-

Nem elég a Boko Haram, a hadsereg és a síiták között is egyre nagyobb a feszültség.


A nigériai hadsereg megölt és nem sokkal később eltemetett 300 síita muszlimot egy indokolatlan támadást követően az északi Zaria városában ebben a hónapban korábban – jelentette a Human Rights Watch (HRW). Hozzátették, a holttesteket a családtagok belegyezése nélkül földelték el tömegsírokba.


Nigéria azonban tagadja a vádakat, a hadsereg szóvivője a BBC-nek azt mondta, ők nem öltek meg egyetlen embert sem.

A támadás nagy vihart kavart a síiták körében világszerte, és arra kérték Iránt – mint a legnagyobb síita országot –, hogy járjon el az ügyben. A síita muszlimok egyben elutasítják azt a vizsgálóbizottságot is, amelyet a nigériai kormány állított fel az ügy kivizsgálásáért, ugyanis szerintük az elfogult.


A legjobb esetben is ez egy brutális túlreagálás volt, a legrosszabban pedig egy kitervelt támadás a kisebbségi síita csoport ellen

– mondta Daniel Bekele, a HRW afrikai igazgatója.


A hadsereg és a síiták alapvetően nincsenek jóban. A katonaság nem sokkal a támadás előtt azzal vádolta az Irán-párti vallási csoportot, hogy merényletet akartak elkövetni vezetőjük, Tukur Buratai tábornok ellen. Ezt tagadják a síiták. Felvételek ugyanakkor tanúskodnak arról, hogy a muzulmán kisebbség tagjai botokkal és kövekkel dobálták meg Buratait és kísérőit, amikor utóbbiak át akart hajtani a csoport által emelt rögtönzött útlezáráson.

A HRW szerint arról viszont nincs hiteles információ, hogy a katonák oldalán bárki meghalt vagy megsérült volna a dobálásban.

A nigériai szunnita muzulmánok vezetője Sokoto szultánja figyelmeztetett, hogy a razziák a szekta ellen, amit Nigériai Iszlám Mozgalomnak (Islamic Movement of Nigeria, IMN) is neveznek, egy új felkelést szíthatnak.

Az IMN szerint a katonaság lerombolta vallási szentélyüket és vezetőjük, Sheikh Ibraheem Zakzaky házát is. Zakzaky-t egyébként most a rendőrség tartja fogva, tavaly három fiát is megölték, amikor a hadsereg összecsapott egy vallási körmenet zarándokaival.

Az ország észak-déli, valamint vallási alapon is megosztott: délen a keresztények, míg északon a muzulmánok laknak, de utóbbi többsége szunnita. Az IMN-nek ezért nem csak a hadsereg, ha nem Iszlám Államhoz csatlakozó, több ezer embert megölő szunnita Boko Haram is ellensége.