A Nézőpont szerint nem ártott a Quaestor-botrány a Fidesznek

Fotó: MTI / Balázs Attila

-

Szakadék tátong a két márciusban felvett közvélemény-kutatás között. A Nézőpont felmérésében mindössze hibahatáron belül változott a teljes népesség körében az egyes pártok támogatottsága, a kisebb elmozdulások így elsősorban a pártpreferenciák stabilitását mutatják.


Az ezer ember telefonos megkérdezésével készült reprezentatív felmérés azt mutatja, hogy a teljes népesség körében a Fidesz-KDNP 29 százalékos támogatottsággal rendelkezik. Tavaly év vége óta – a 2014-es őszi csökkenő trend után – a kormánypártokat tartósan a teljes népesség 26 százaléka támogatta. A jelenlegi, hibahatár-közeli (3 százalékos) változás így egyszeri eltérés is lehet.


A Jobbik támogatottsága a teljes népesség körében 16 százalékos, e bázison az MSZP 7, a DK 6, az LMP 5, az Együtt 2, a PM pedig 1 százalékos táborral rendelkezik. Egyéb pártok a legfrissebb kutatásuk szerint nem rendelkeztek mérhető támogatottsággal – jegyezték meg.

A felmérés szerint a rejtőzködők és nem szavazók aránya a teljes népességen belül összességében 34 százalékos. Az előző havi felméréshez képest a teljes népesség körében egyik párt támogatottsága sem változott 3 százaléknál nagyobb mértékben, a kisebb elmozdulások így elsősorban a pártpreferenciák stabilitását mutatják.

A prognosztizált választási eredményhez legközelebb eső potenciális szavazói bázison a Fidesz-KDNP 44, a Jobbik 23, a DK 12, az MSZP 10, az LMP 7, az Együtt 3, a PM pedig 1 százalékos támogatottsággal rendelkezik. Érdemben a potenciális szavazótáborok esetében sincsenek komolyabb elmozdulások, arányuk – ugyancsak kisebb mértékben – kizárólag a választási részvételi hajlandóság ingadozása, valamint a pártszimpatizánsok aktvitásának változása miatt tér el az előző mérés értékeitől – olvasható a Nézőpont Intézet közleményében.Ipsos

Az Ipsos március 18-án publikálta legutóbbi felmérését. Eszerint a Jobbik három százalékos különbségre jött fel a Fidesz mögé.

  • Fidesz 21 százalék,
  • Jobbik 18 százalék,
  • MSZP 12 százalék,
  • DK 4 százalék,
  • LMP 3 százalék,
  • Együtt 1 százalék,
  • PM 1 százalék,
  • pártoktól távol maradók 37 százalék.
Az Ipsos még a Quaestor-botrány legelején kérdezte meg a választókat.

A felmérés után egyes szakértők lapunknak azt mondták: benne van a levegőben, hogy a Jobbik megelőzze a Fideszt.