A Nézőpont szerint Molnár és Gyurcsány összefog

Fotó: VS.hu / Kozma Zsuzsi / VS.hu / Kozma Zsuzsi

-

A Nézőpont Intézet szerint már nem kérdés, hogy lesz baloldali összefogás 2018-ra. Molnár Gyula egyre inkább közelíti pártja politikáját a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalícióéhoz.


Deák Dániel, a Nézőpont Intézet elemzője szerint Molnár Gyula egyre inkább közelíti pártja politikáját a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalícióéhoz, erre példa az új MSZP-álláspont a kötelező betelepítési kvótáról – mondta az M1 aktuális csatornán hétfőn az MSZP két hete megválasztott elnökéről.


Deák emlékeztetett arra, hogy korábban a szocialisták is kritizálták a kvótát, és túlzónak tartották az elutasítása miatti büntetést, Molnár Gyula azonban legutóbb úgy nyilatkozott, hogy a kvótát uniós kötelezettségként el kell fogadni. A kvóta mellett korábban csak a DK és a Liberálisok álltak ki – tette hozzá.


Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke


Véleménye szerint ezzel az MSZP-elnök a DK-val kialakítandó együttműködést készíti elő,


az elkövetkező két évben akár össze is olvadhat a két párt,

ez pedig azt mutatja, hogy mivel a társadalom széles rétegeit nem tudják megszólítani, a szocialisták a szűk balliberális közeghez akarnak szólni. Az tehát, hogy lesz-e baloldali összefogás, már nem kérdés, az viszont, hogy abban melyik párt hogyan tudja érvényesíteni az érdekeit, illetve melyik holdudvarához tartozó ember lesz a közös miniszterelnök-jelölt, 2017-ben dől el – fűzte hozzá Deák Dániel.


Molnár Gyula, az MSZP új elnöke


A társadalom többsége elutasítja a kvótát, és el is menne az őszi népszavazásra, tehát az ezzel ellentétes álláspontjuk miatt az MSZP, a DK, az Együtt, a Párbeszéd Magyarországért és a Liberálisok a népszavazási kampányban nem tudják majd növelni a táborukat – vélekedett az elemző. Hozzátette: ugyanez igaz az MSZP–DK-együttműködésre is. Az MSZP nem tudja majd megszólítani a bizonytalan szavazókat, hiszen Gyurcsány Ferenc az egyik legelutasítottabb politikus, és mindez 2018-ra ráfordulva hatalmas versenyhátrányt jelent majd – mondta.