A New Horizons életben van, megúszta a találkozást a Plútóval

Fotó: NASA / NASA

-

Nagy volt az öröm kedden, hogy a New Horizons űrszonda 12500 kilométerre megközelítette a Plútót, és ezzel az emberiség újabb nagy lépéssel van előrébb. De valójában csak szerda hajnalban bizonyosodhattunk meg arról, hogy a küldetés sikeres volt.


Közép-európai idő szerint a szonda 13 óra 50 perckor repült el a Plútó mellett, másodpercenkénti 14 kilométeres sebességgel hagyta el a törpebolygót. Ennek sikerét a New Horizons azonban csak mintegy 13 órával később, 2 óra 55 perckor erősítette meg, mert adatgyűjtés közben nem tudott kommunikálni a Földdel.


Az elhaladás közben a szonda remélhetőleg olyan felbontású képeket készített, amelyeken a pár száz méternél nagyobb alakzatok már láthatók. Ez jelentősen jobb, mint a bolygó megközelítése közben készített képek, amelyek csak 15 kilométernél nagyobb dolgokat mutattak meg. Az összes adat 16 hónap alatt fog visszajutni a Földre, a tervek szerint a nagybani adatküldést szeptemberben kezdi majd meg a szonda. Az első képeket viszont – mint korábban is említettük – már szerda este meg tudjuk majd nézni.