A Nestlé macskaeledeléhez rabszolgamunkásokat foglalkoztattak

Fotó: AFP / FABRICE COFFRINI

-

A cég azt mondja, nem tudott róla, mindenesetre beperelték Amerikában.


Az Egyesült Államokban beperelték a Nestlé svájci élelmiszeripari vállalatot, mert állítólag tudott arról, hogy a Fancy Feast macskaeledel egy olyan thaiföldi beszállítójuktól is tartalmaz halat, amely rabszolgamunkát használ – írta a France24.


Az állateledel-vásárlók Los Angelesben indítottak csoportos pert, ugyanis nem vették volna meg a Nestlé termékét, ha tudják, hogy kapcsolatban áll a rabszolgamunkával. A felperesek szerint a svájci cég a Thai Union Frozen Products PCL-től importált halból 13 millió kilogramm eledelt adott el az Egyesült Államokban. Szerintük sok thai férfit és fiút adnak el hajóskapitányoknak, akiknek szükségük van a munkaerejükre. Naponta akár 20 órát is dolgoztatják őket, és ha nincsenek velük megelégedve, akkor megverik őket, ami sokszor a halálukhoz vezet.

Az AFP-nek később tagadta a vádakat a Nestlé, közleményükben azt írták, hogy nem tudtak arról, hogy rabszolgákat alkalmaznak az alapanyaguk kitermeléséhez. A svájci élelmiszeripari óriás szerint kötelezik minden beszállítójukat arra, hogy tartsa be az emberi jogokat és a munkajogi előírásokat.

A cég azt is írta, hogy az utóbbi egy évben próbáltak mindent megtenni azért, hogy átláthatóbbá váljon a beszállítói láncuk. Hozzátették, együttműködnek a Verite civil szervezettel, amely információkat gyűjt a thai és délkelet-ázsiai halászhajókról, malmokról és farmokról, hogy megállapítsák, hol és miért alkalmaznak kényszermunkát és sértik meg az emberi jogokat.