A Nestlé instant tésztáiban kicsit sok volt az ólom Indiában

Fotó: AFP / DIPTENDU DUTTA

-

A Nestlé svájci élelmiszer-ipari vállalat pénteken visszahívta a boltokból a Maggi márkájú instant tésztáit Indiában, miután hatósági ellenőrzések a megengedettnél nagyobb mennyiségű ólmot találtak egyes csomagokban.


A pénteki visszahívás előzménye, hogy az ellenőrzések eredményei már két hete nyilvánosságra kerültek, és több indiai állam, valamint a hadsereg is betiltotta a mintegy 12 rúpiáért (55 forint) árult, az ázsiai országban évtizedek óta piacvezetőnek számító Nestlé instant tésztákat.


Paul Bulcke, a Nestlé csoport vezérigazgatója televíziós sajtókonferencián igyekezett megnyugtatni a kedélyeket Új-Delhiben, ahol kiemelte: a Nestlé a fogyasztók bizalmából él. Hozzátette, hogy a „felkavart” vásárlók megnyugtatására hívták vissza a termékeket, nincsen élelmiszer-biztonsági kockázat.

A sajtóeseményt követően az indiai hatóságok kiadtak egy közleményt, amely szerint a Nestlé megsértette egyebek mellett a címkézési szabályokat, valamint emberi fogyasztásra veszélyesnek nevezte a Maggi instant tésztákat.

Az élelmiszer-biztonsági botrány során a márka presztízsét érte nagyobb kár, mivel a Nestlé csaknem 92 milliárd svájci frankot kitevő globális bevételének mintegy 0,005 százalékát teszik csak ki a Maggi termékek indiai értékesítései.

Elemzők és iparági szakemberek üdvözölték a visszahívást, azonban nem tartották szerencsésnek, hogy a Nestlé nem reagált sokkal korábban a történésekre és vitatta az indiai hatóságok ellenőrzési gyakorlatát.

A Maggi két perc alatt elkészülő instant tésztái hatalmas népszerűségnek örvendenek az országban. Az ételt gyakran adják gyerekeknek, valamint az utak mellett kis bódékban és úgynevezett Maggi-pontokban is lehet kapni.