A népszavazás után jöhetne az alkotmánymódosítás

-

A kormánypárti politikusok szerint logikus, ha a népszavazás után annak eredményét beleírják az alaptörvénybe is.


Nem lesz meglepetés az alkotmánymódosítás szövege az október 2-i kvótaellenes népszavazás után, nincs szó semmilyen „fondorlatos” passzusról – írja a Népszabadság. Pelczné Gáll Ildikó EP-képviselő, a Fidesz alelnöke azt mondta: egy érvényes és eredményes népszavazás eleve kötelező érvényű, így az alaptörvény módosításának is azt kell kimondania, hogy a magyar parlament felhatalmazása/hozzájárulása nélkül az Európai Unió nem írhatja elő nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését. Azaz, a kormányoldal a népszavazásra feltett kérdést szeretné állításként megfogalmazva alkotmányba emelni.

Ezt valószínűsítette Rubovszky György, a KDNP képviselője, a parlament igazságügyi bizottságának az elnöke is. Szerinte a fontos aktus maga a referendum. Az alkotmánymódosítás „referendumkövető” lépés. Rubovszky szerint ha egy sikeres népszavazás után Orbán Viktor vagy a kormány kezdeményezi az alkotmánymódosítást a kötelező betelepítési kvóta ellen, az nem lesz ellentétes semmilyen uniós alapelvvel vagy hatályos szabályozással, így az alapszerződés tagállami lojalitásra vagy az együttműködésre vonatkozó cikkelyével sem, hiszen jelenleg nincs olyan uniós jogszabály, mely a felülről nyitott kötelező kvótákra vonatkozna.

Pelczné is úgy véli, hogy egy ilyen alaptörvény-módosítás azért sem sértene uniós jogot, mert a bevándorlás és a tagállamvédelem nemzeti hatáskör, és az uniós döntések nem sérthetik a tagállamok biztonsághoz és kockázatminimalizáláshoz való jogát.