A Népszabadság főszerkesztője sem tudott a lap felfüggesztéséről

Fotó: VS.hu/Zagyi Tibor / VS.hu/Zagyi Tibor

-

Az MSZP délutánra a kiadó elé tervez tüntetést, de a parlament előtt is lesz tiltakozás.


Szombat délre hívták be a Mediaworks Bécsi úti székházába a Népszabadság főszerkesztőjét, aki csak reggel - egy rokon hívásából - értesült a lap kiadásának felfüggesztéséről – írja a hvg.hu.

Délben a lap régi-új, Bécsi úti szerkesztőségéhez érkezett a főszerkesztő és a szerkesztőség több tagja is. Néhányukat beengedték az épületbe, volt, aki azt állította magáról, hogy részvényes - őt nem. Az üzemi tanács sem léphetett be az épületbe.

Murányi András a helyszínen rövid sajtótájékoztatót rögtönzött, ahol megerősítette, hogy nem tudott a készülő drasztikus intézkedésről, amit


legalábbis barátságtalan lépésnek


tart.

Úgy tudni, délben értek oda többen a lap szerkesztőségéből is, akik megpróbáltak bemenni az épületbe, de az ajtók zárva voltak. Ezután telefonon kérték, hogy nyissák ki nekik, ez végül megtörtént, így bemehettek.

Az origo.hu pedig arról számol be, hogy az MSZP délutánra tüntetést tervez a Mediaworks székháza elé. A párt közleménye szerint a Népszabadság Magyarország legfontosabb közéleti lapjainak egyike volt, egészen a mai napig, amikor hirtelen felfüggesztették a működését. Sem demokráciában, sem normális üzleti életben nem bevett eljárás, hogy egy évtizedekig meghatározó lapot a munkatársak értesítése nélkül egyik pillanatról a másikra sötétítsenek el és tegyenek elérhetetlenné. Ez etikai és üzleti szempontból is indokolhatatlan, jogállamban ilyen nem történik - teszik hozzá.