A nép dönthet arról, legyen-e olimpia. De nem Budapesten

Fotó: AFP / DAMIEN MEYER

-

Népszavazást kezdeményez Massachusetts államban a 2024-es bostoni olimpiai pályázatot kezelő csoport, és ha a lakosság nem támogatja a rendezés tervét, akkor a város visszavonja a pályázatát.


John Fish, a Boston 2024 bizottság elnöke jelezte: 2016 novemberében tartanák a referendumot. Hozzátette: ha az adófizetők nem támogatják a kandidálást, akkor elállnak a pályázattól. Bostont az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága január elején négy jelentkező város közül választotta ki a kandidáló szerepére.

A városoknak idén szeptember 15-ig kell jelezniük rendezési szándékukat, de később visszavonhatják a pályázatot. A házigazdáról 2017-ben Limában dönt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság. Mostanáig Boston mellett Róma, valamint a német „háziversenyben” győztes Hamburg jelezte, hogy versenybe száll a 2024-es olimpiáért. Párizs, Baku, Doha és Isztambul pedig érdeklődik, akárcsak korábban Durban, amely azonban időközben – úgy tűnik – letett a kandidálásról. A dél-afrikai sportminiszter februárban irreálisnak nevezte a jelentkezést.

A Magyar Olimpiai Bizottság a február 6-i közgyűlésén úgy döntött, javasolja Budapest városának és Magyarországnak, hogy vizsgálja meg a 2024-es olimpia és paralimpia megrendezésének lehetőségét. Ezzel kapcsolatban vitasorozatot indítottunk, amelyben neves szerzőink érvelnek a budapesti olimpia mellett és ellen.