A nemzeti gyász miatti műsorkorlátozásokon háborognak a szerbek

Fotó: JOHANNES EISELE / DDP / AFP / JOHANNES EISELE / DDP / AFP

-

Óriási felháborodást keltett a szerbiai lakosság körében, hogy a szerdától péntekig tartó – az árvízben életüket vesztők emlékére kihirdetett – háromnapos gyász miatt a televíziós műsorszolgáltatók lekapcsolták szinte az összes külföldi, illetve szórakoztató csatornát.


A közösségi médiában és a televízióadók, illetve a szolgáltatók weboldalán is több ezer televíziónéző fejezte ki elégedetlenségét, amiért az előfizetésében szereplő adók szerda óta nem foghatók. Így a Vajdaságban például kábeltelevízión az M1 kivételével egyetlen magyarországi csatorna sem nézhető, a horvát kisebbség pedig egyetlen anyaországi csatornához sem tud hozzáférni. Az elégedetlen televíziónézők azt is nehezményezték, hogy azok a csatornák sem nézhetők, amelyekért az alapdíjon felül kell fizetni. A közösségi oldalakon megjelent kritikák amellett, hogy a kisebbségek elleni támadásként értékelték a lekapcsolásokat, azért is bírálták a szolgáltatókat, mert lépésükkel

„kikényszerítik a gyászt, pedig az mindenki magánügye”.
A szolgáltatók a felhasználóknak a legtöbb esetben azt mondták: a szerbiai médiahatóság (RRA) kérésére, illetve utasítására kapcsolták le a háromnapos gyász idejére a „szórakoztató tartalmakat sugárzó külföldi csatornákat”. Az országos gyász idején a hazai televíziók és rádiók kizárólag hírműsorokat, riportokat, politikai témájú műsorokat, illetve komolyzenei koncerteket közvetíthetnek. A külföldi adók műsorstruktúrájára viszont a szerb kormány döntése nem hat, így a szolgáltatók többsége úgy döntött, inkább lekapcsolja azokat. Rodoljub Sabic adatvédelmi biztos szerdán arra szólította fel a szerb médiahatóságot, hogy hivatalosan is közölje álláspontját, miszerint „javasolta” vagy „kötelezővé tette” a szórakoztató tartalmakat sugárzó adók lekapcsolását. Az RRA egyelőre erre nem reagált. A közleményben Sabic úgy fogalmazott: meggyőződése, az RRA javaslata arra vonatkozott, hogy a műsorokat a kormány döntésével, illetve a gyásszal hangolják össze, és nem arra, hogy teljes adókat kapcsoljanak le. Természetesnek nevezte, hogy a felhasználók nem fogadták el azt az indoklást, miszerint az RRA utasításai miatt kellett lekapcsolni az adókat, hiszen erre nincs semmilyen jogalap, ráadásul a dokumentumfilmeket, oktatási, történelmi és hírműsorokat sugárzó adók lekapcsolása tartalmi szempontból sem indokolt. A múlt kedden kezdődött esőzések okozta árvizekben és földcsuszamlásokban Szerbiában 27-en vesztették életüket és több százan eltűntek. A kormány múlt csütörtökön rendkívüli állapotot hirdetett ki, amely még mindig érvényben van.