A Nemzeti Gárdát vetik be a feketék zavargása ellen

Fotó: MTI/MTVA / Noah Scialom

-

Zavargásokba csapott át egy fekete férfi lelövése miatt tartott utcai tüntetés.


Tüntetések és gyújtogatások voltak Milwaukeeban, miután egy rendőri igazoltatás közben lelőttek egy elmenekülő fekete férfit – írja a BBC.

A rendőrök egy közlekedési lámpánál állítottak meg egy autót, és igazoltatni akarták a benne ülőket. A két fiatal elszaladt, az egyiküknél fegyver volt, őt lelőtték. A rendőrség szerint a lelőtt férfi büntetett előéletű volt. Ráadásul a fegyvere meg volt töltve és ki is volt biztosítva.

A tüntetések nem sokkal a rendőri intézkedés után, vasárnapra virradóra kezdődtek el. A résztvevők kiálltak a rendőri erőszak ellen. A rendőrök kivonultak, hogy biztosítsák a tüntetés környékét, és miután úgy tűnt, hogy a demonstráció békés mederben fog maradni, a rendőrség el akarta hagyni a helyszínt. Ekkor a kocsikba ülő rendőröket elkezdték dobálni, egy rendőr megsérült.


Békésnek indult a demonstráció


A kivonuló rohamrendőrökkel folytatott összecsapások után már más városrészekben is voltak gyújtogatások, sőt több felvétel is készült arról, hogy a zavargások alatt lövöldöztek a tömegben. A közösségi médiában megjelent képek és videók szerint egyesek fosztogatásba is kezdtek.

A zavargások miatt a wisconsini kormányzó elrendelte a Nemzeti Gárda bevetését. Tom Barrett, Milwaukee polgármestere pedig arra kérte az embereket, hogy kerüljék el a környéket, amíg nem csillapodnak a kedélyek.


Nemzeti Gárda

Az Egyesült Államokban a Nemzeti Gárda szövetségi és állami szintre besorolt tartalékos milícia. Főleg nagyobb szükségállapotok idején mozgósítják. Az USA-ban a Nemzeti Gárda a hadsereg része, katasztrófák és háborúk esetén is bevethető, kormányzói irányítás alatt áll.

Több esetben is bevetették már utcai zavargásoknál: például 1968 áprilisában, amikor Martin Luther King polgárjogi vezető meggyilkolását követően fekete zavargások törtek ki országszerte, mintegy kétszáz városban mozgósították a gárdát.

1962-ben viszont a fehérek ellen kellett a gárdát felvonultatni egy fekete diák védelmében. James Meredith színes bőrű diák felvételt nyert a Mississippi Állami Egyetemre, azonban Ross Barnett kormányzó, a rendőrség és az egyetem tanulói is meg akarták akadályozni, hogy a diák beiratkozzon. Később emiatt zavargások is kitörtek, ami a fekete diák életét veszélyeztette, ezért John F. Kennedy elnök az államba vezényelte a Nemzeti Gárdát, hogy biztosítsa James Meredith épségét és tegyen rendet.