A nemzetbiztonsági bizottságban is téma lesz a hétvégi kibertámadás

Fotó: MTI/MTVA / Koszticsák Szilárd

-

A Belügyminisztériumtól és a Nemzeti Kibervédelmi Intézettől kérnek tájékoztatást.


A nemzetbiztonsági szolgálatok bevonásával vizsgálják, hogy mi volt a kormányzati informatikai rendszerek elleni támadás célja és kiindulópontja - mondta az M1 aktuális csatornának a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója. Bakondi György kijelentette, hogy a támadást szombat este sikerült megfékezni.

A Belügyminisztérium (BM) szombat délután közölte, hogy 24 óra alatt több hullámban, ezres nagyságrendben támadás érte külföldi szerverekről a kormányzati informatikai hálózatot. A BM ugyanakkor jelezte: a támadásokat sikerült elhárítani. A támadások a kormányzati informatikai hálózat nyilvános pontjainak kihasználásával, így például a kormányzati weboldalon és az akadémiai hálózaton keresztül történtek - írták. Később kiderült, hogy egyetlen nap alatt mintegy 62 ezer támadás érte a kormányzati informatikai hálózatot.

Molnár Zsolt, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke az MTI-nek azt mondta: következő, szerdai ülésükön a Belügyminisztériumtól és a Nemzeti Kibervédelmi Intézettől is tájékoztatást kérnek a kormányzati informatikai rendszer elleni hétvégi támadásról.