A németek szerint túl vannak a nehezén menekültügyben

Fotó: MTI/EPA/DPA / DENIZ CALAGAN

-

A német belügyminiszter és az Európai Parlament elnöke is ezen a véleményen van.


Nagyon óvatosan mondom, hogy túlestünk a menekültválság csúcsán

- mondta a német belügyi tárca vezetője.


Thomas de Maiziere nyilatkozata egy nappal azelőtt jelent meg a sajtóban, hogy a menekülteket Görögországból visszatoloncolják Törökországba.

A miniszter elmondta, hogy márciusban naponta átlagosan 140 menedékkérő érkezett Németországba, ami "drasztikus" csökkenés az utóbbi hónapokhoz képest, ugyanakkor a válság rendezéséhez több lépés hátra van még. Ezek közé tartozik az EU-Törökország megállapodás végrehajtása, és megoldások kidolgozása arra az esetre, ha más irányba terelődik a menekülthullám, például Líbia felől érkezik és Olaszországban éri el az EU-t. Szerinte ha ezen az útvonalon ismét több ember érkezik, hasonló megoldásokat kell keresni, mint Törökország esetében, és tárgyalni kell majd az észak-afrikai államokkal.

Hasonlóan nyilatkozott a CDU/CSU pártszövetséggel kormányzó szociáldemokrata párt (SPD) egyik tekintélyes politikusa, Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnöke is, aki a Bild am Sonntag című német vasárnapi lapban közölt interjúban kiemelte, hogy szerinte idén az enyhülés szakasza következik a menekültválságban. "Eléggé biztos vagyok abban, hogy 2016-ban nem érzünk majd akkora nyomást, mint tavaly" - mondta az EP elnöke.