A németek szerint nem Merkel migránspolitikája felelős a támadásokért

Fotó: MTI/EPA/DPA / GREGOR FISCHER

-

A kutatások szerint csökkent ugyan Merkel támogatottsága, de még mindig toronymagasan a legnépszerűbb kancellárjelölt.


A würzburgi és az ansbachi merénylet után Németországban ugyan kismértékben csökkent Angela Merkel támogatottsága, de a lakosság túlnyomó többsége nem gondolja, hogy a kancellár menekültpolitikája felelős a támadásokért – mutatták ki szerdán ismertetett felmérések, melyekről az Index ír.


A Stern című hírmagazin és az RTL kereskedelmi televízió megbízásából hetente elvégzett, Stern-RTL-Wahltrend című reprezentatív felmérésének új adatai alapján a németek 46 százaléka szavazna Angela Merkelre, ha közvetlenül választhatnának kancellárt. Ez egy százalékpontos gyengülés az egy héttel korábbihoz képest. A kancellár támogatottsága legutóbb január közepén – a szilveszterkor nők ellen többnyire észak-afrikai férfiak által elkövetett tömeges támadások után – volt hasonló szinten, akkor 44 százalékot mért a kutatást készítő Forsa közvélemény-kutató társaság. A menekültválság elmélyülése előtt, tavaly júliusban 56 százalékon volt ez a mutató.

A gyengülés ellenére továbbra sincs a színtéren olyan szereplő, akinek személyes támogatottsága akár csak megközelítené Angela Merkelét az úgynevezett kancellári preferencia vonatkozásában. Ezt mutatja, hogy a németek mindössze 15 százaléka választaná meg kancellárnak Sigmar Gabrielt, a CDU/CSU jobboldali pártszövetség utáni második legnagyobb politikai erő, a szociáldemokrata párt (SPD) vezetőjét, vagyis Angela Merkel előnye 31 százalékpontos.