A németek szakítanának Ankarával

-

Németországban a lakosság többsége felmondaná a menekültválság közös kezeléséről kötött EU–Törökország-megállapodást.


A Bild am Sonntag című lap megbízásából készített kutatás alapján a németek 52 százaléka felmondaná a megállapodást, 69 százalék pedig úgy véli, az EU-nak le kell állítania Törökország pénzügyi támogatását, és inkább Görögországot kellene segítenie, hogy jobban helytálljon a menekültválságban.

A németek 66 százaléka a török uniós csatlakozási tárgyalásokat is felfüggesztené az Emnid közvélemény-kutató intézet által 502 ember megkérdezésével augusztus 4-én készített felmérés szerint.

A Bild am Sonntag szerint a német lakosság többsége azért elutasító Törökországgal szemben, mert Recep Tayyip Erdoğan török államfő a júliusi elbukott katonai puccskísérlet nyomán keményen lép fel a török ellenzékkel, a sajtóval és más bírálóival szemben.

A német kormány szerint az EU–Törökország-megállapodás végrehajtásában nem keletkezett fennakadás a puccskísérlet miatt, a közös válságkezelő rendszer működik, és nincs ok „B terv” mérlegelésére. A berlini vezetés szerint az uniós csatlakozási tárgyalások megszakítására sincs szükség, viszont a halálbüntetés esetleges visszaállítása a tárgyalások felfüggesztéséhez vezetne, mert a halálbüntetés nem fér össze az európai értékekkel.