A németek se nézik jó szemmel Putyin éjszakai farkasait

Fotó: AFP / RONNY HARTMANN / István Hajdu

-

A német kormány vízumtilalmat és rendőri fellépést helyezett kilátásba az Éjszakai Farkasok orosz motoros klub tagjaival szemben. Attól tartanak, a Vlagyimir Putyinhoz közel álló, radikális nacionalista csoportként számon tartott klub tagjai megpróbálhatják megzavarni a második világháború befejezésének 70. évfordulójára tervezett berlini ünnepségeket.


A német külügyminisztérium és a belügyminisztérium elítélte az orosz motorosok tervét. A szovjet Vörös Hadsereg előrenyomulásának vonalát követve 6 ezer kilométeres túrát tesznek egészen Berlinig, ahová május 9-én, a náci Németország felett aratott győzelem napján érkeznek meg. Az Éjjeli Farkasok Moszkvából a Minszk–Breszt–Wroclaw–Brno–Pozsony–Bécs–München–Prága–Torgau–Karlshorst útvonalon akarnak Berlinbe eljutni.

A kezdeményezés nem szolgálja a német–orosz kapcsolatok erősítését – szögezte le a két minisztérium. Hangsúlyozták, a német kormány számára fontos az évforduló méltó megünneplése, ezért minden eszközzel megakadályozzák a náci Németország áldozatai és a rémuralommal szembeszálló emberek mérhetetlen szenvedésének instrumentalizálására, kihasználására irányuló esetleges törekvéseket.

Amennyiben a hatóságok arra a megállapításra jutnak, hogy veszély fenyegetheti a közbiztonságot és a nyugalmat, minden szükséges lépést megtesznek. Készen állnak arra is, hogy megakadályozzák külföldiek belépését Németországba, az ország területén pedig megfelelő rendőri intézkedéseket tegyenek – emelte ki a német külügyi és a belügyi tárca.

A Bild am Sonntag című vasárnapi német lap szerint az Éjszakai Farkasok harciasan reagáltak. „Nem félünk a fogadtatástól, amelyet Berlinben terveznek nekünk. A nagyszüleink sem féltek” – közölte a klub, utalva a Vörös Hadsereg Berlint 1945 tavaszán felszabadító katonáira.

Több német lap kormányzati forrásokra hivatkozva azt írta, a külügyminisztérium már vissza is vonta a klub több tagjának vízumát. A beutazási engedélyt arra hivatkozva semmisítették meg, hogy a kérelmezők hamis adatokat adtak meg.


A lengyelek se akarták

A lengyel külügyminisztérium pénteken diplomáciai jegyzéket adott át Oroszország varsói nagykövetségének. Ebben az Éjszakai Farkasok lengyelországi átutazására vonatkozó nélkülözhetetlen, pontos információk hiányára hivatkozva elutasították az orosz motoros csoport beutazását Lengyelországba.


Moszkva tiltakozását fejezte ki, hangsúlyozva, az említett információkat megfelelő formában és időben megadták. A lengyel hatóságok ezzel az előre kitervelt kifogással tönkretették az emlékmenetet – vélte az orosz külügy, amit nyilvánvaló hazugságnak tartanak.

Az előzményektől függetlenül mintegy 200 orosz motoros, köztük a Putyin-párti motoros klub, az Éjszakai Farkasok egy csoportja is részt vett a második világháborúban elesett szovjet katonák tiszteletére rendezett megemlékezésen, amelyet az északkelet-lengyelországi Braniewóban tartottak.

Sajtóértesülések szerint az Éjszakai Farkasok nagyméretű orosz zászlókkal vonultak. A kalinyingrádi területről a vízummentes kis határ menti forgalom keretében léptek be Lengyelország területére. A lengyel határőrség csak egyéni ellenőrzést alkalmazott az összes, az ünnepségre tartó orosz motorosnál, mindnyájukat beengedte. A határtól a lengyel rendőrség kísérte a motorosokat, az esemény békésen zajlott.