A németek porig alázták a spanyolokat a kézi-Eb döntőjében

Fotó: AFP / ATTILA KISBENEDEK

-

A német válogatott valósággal kivégezte az esélyesebbnek hitt spanyolokat. Kegyetlen védekezéssel szinte megbénították a támadójátékukat. Az Eb-arany mellé jár a riói kvóta is.


Németország 12 év után ült vissza az európai férfi kézilabda trónjára, miután a lengyelországi Európa-bajnokság döntőjében 24-17-re legyőzte Spanyolországot. Az első félidőben a spanyolok valami egészen pocsék támadójátékot produkáltak, amiben persze nagy szerepe volt a hihetetlenül kemény német védekezésnek.


A spanyolok az első 30 percben csupán 6 gólt lőttek, egyet abból is hetesből. Így aztán Sterbik Árpád hiába védett 50%-kal, ha elől hatástalan volt a spanyol gépezet. Még a svédek ellen borzalmasan szenvedő magyar válogatottnál kevesebb gólt lőttek az első játékrészben.


A torna legjobb kapusával, Andreas Wolffal nem tudtak mit kezdeni a spanyolok


És a második sem alakult jobban a két csapat csoportmeccsét 32-29-re megnyerő spanyolok számára. A németek ugyanolyan jól védekeztek, a torna legjobb kapusának választott Andreas Wolff a 45. percig bezárólag 55%-os védési mutatót produkált.

Az utolsó tíz percre fordulva a németek kíméletlenül eldöntötték az aranyérem sorsát, ekkor már 20-13-ra vezettek. A spanyolok a végén még megpróbálkoztak egy 4+2-es védekezéssel, de már csak vagdalkozni volt erejük, szorossá tenni a meccset nem. Állandósult a nyolcgólos német vezetés


Tobias Reichmann bekerült az All-Star csapatba, és a döntőben is lőtt három gólt


A német válogatott legutóbb 2004-ben tudott Eb-t nyerni, akkor a házigazdát győzték le a szlovéniai torna döntőjében. Mostani sikerükkel megtörték a 2006 óta íródó francia-dán sormintát. A spanyolok pedig a negyedik Eb-döntőjüket bukták el.

A bronzérmet az olimpiai harmadik Horvátország szerezte meg miután a vasárnapi helyosztón legyőzte Norvégiát. A horvát csapat sikerével egyben biztos résztvevőjévé vált a jövő januárban, Franciaországban sorra kerülő világbajnokságnak, míg a norvégok Szlovéniával vívnak vb-selejtezőt júniusban.

A horvátok 1994 és 2012 után harmadszor lettek bronzérmesek Eb-n, a norvég válogatottnak pedig ez a negyedik hely az eddigi legnagyobb sikere.


Eredmény, bronzmérkőzés:
Döntő:
Németország-Spanyolország 24-17 (10-6)
a 3. helyért:
Horvátország-Norvégia 31-24 (15-11)

az 5. helyért
Franciaország-Dánia 29-26 (15-13)
a 7. helyért :
Lengyelország-Svédország 26-24 (12-12)

A további sorrend: )9. Oroszország, 10. Fehéroroszország, 11. Macedónai, 12. MAGYARORSZÁG, 13. Izland, 14. Szerbia, 15. Szlovénia, 16. Montenegró

Az Európa-bajnokság All-Star csapata:
kapus: Andreas Wolff (német)
balszélső: Manuel Strlek (horvát)
balátlövő: Michal Jurecki (lengyel)
irányító: Sander Sagosen (norvég)
jobbátölövő: Johan Jakobsson (svéd)
jobbszélső: Tobias Reichmann (német)
beálló: Julien Aguinagalde (spanyol)
a legjobb védőjátékos: Henrik Möllgaard (dán)
az Eb legértékesebb játékosa (MVP): Raúl Entrerrios