A németek örülnek Macron győzelmének

-

Üdvözölte a német kormány, hogy az Európa-barát Emmanuel Macron független jelölt a részeredmények alapján várhatóan továbbjut a francia elnökválasztás vasárnapi első fordulójából a második fordulóba és támogatásáról biztosította a politikust.


Angela Merkel német kancellár, akinek szavait külpolitikai szóvivője idézte, azt mondta: Macron eredménye jó jel Európa jövője számára. "Most szükségszerű, hogy az Európa-barát erők együtt munkálkodjanak és diadalmaskodjanak".

Sigmar Gabriel német külügyminiszter úgy vélekedett vasárnap, hogy "biztosan" Emmanuel Macron lesz az új francia elnök.

A jordániai látogatáson tartózkodó Sigmar Gabriel a francia elnökválasztás első fordulója után beszélt arról a Twitteren közzétett videoüzenetében, hogy a függetlenként indult Macron - aki a részeredmények szerint a radikális jobboldali Marine Le Pennel együtt bejutott a második fordulóba - "nagyszerű elnökjelölt", és az "egyetlen olyan Európa-párti jelölt volt, aki nem rejtőzött Európa-ellenes előítéletek mögé".

A német külügyminiszter hozzátette: világossá kellene tenni, hogy ez a választás hatalmas lehetőség egész Európa számára, és előnyös lenne a német-francia kapcsolatok szempontjából is.

Német parlamenti képviselők is üdvözölték, hogy a részeredmények szerint Macron bejutott a második fordulóba, ugyanakkor aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy két Európa-ellenes jelölt - Marine Le Pen mellett a radikális baloldali Jean-Luc Mélenchon - együttesen a voksok mintegy 40 százalékát szerezte meg.