A németek nem akarják az Unióban látni Törökországot

Fotó: DPA / OLIVER BERG

-

Folytatódik a német-holland-török diplomáciai csatározás.


A németek kétharmada szerint meg kell szakítani a Törökországgal folytatott európai uniós csatlakozási tárgyalásokat - áll az INSA közvélemény-kutató intézet felmérésében. Csak minden tizenkettedik megkérdezett volt más véleményen, fennmaradó részük pedig nem adott választ a kérdésre.

A tárgyalások megszakítását szorgalmazók aránya a Zöldek választóinak körében a legalacsonyabb – 51 százalék –, míg az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű jobboldali, Bundestagon kívüli pártnál a legmagasabb, 85 százalék. A bevándorló háttérrel rendelkező megkérdezettek 59 százaléka foglalt állást a török csatlakozási tárgyalások megszakítása mellett.


A németek nagy többsége nem szeretné, hogy Törökország az EU tagja legyen"

– mondta Hermann Binkert, az INSA vezetője.

A napokban a török kormánytagok németországi kampányfellépései miatt kialakult feszültség közepette politikusok újra szorgalmazták, hogy az EU vessen véget az Ankarával folytatott tárgyalásoknak. Recep Tayyip Erdogan török elnök Németországot és Hollandiát náci módszerek alkalmazásával vádolta meg, mert a két országban lemondtak török kampányrendezvényeket.


Megtilthatják a kampányolást

Törökország és Hollandia között szombaton robbant ki diplomáciai konfliktus. Hága nem engedte meg két török miniszternek, hogy Rotterdamban részt vegyen az április 16-i török népszavazás kampányrendezvényén. Néhány német város elzárkózása után a Saar-vidék miniszterelnöke is közölte: megtiltják a törökországi alkotmánymódosító népszavazás kampánygyűléseit.

Angela Merkel kancellár kabinetfőnöke, Peter Altmaier azt mondta, a berlini kormány nem zárja ki, hogy megtiltja a török politikusok németországi kampányolását.