A németek már elkülönítik a balkáni bevándorlókat

Fotó: MTI/AP / Markus Schreiber

-


Kedden megnyitották Németországban az első befogadóállomást, ahol csak nyugat-balkáni menedékkérőket helyeznek el.

A bajorországi Ingolstadt mellett fekvő Manchingban egy üres laktanyában alakítottak ki szállást 500 embernek. A térségben rövidesen még két ilyen létesítmény lesz, ezekben összesen 1500 nyugat-balkáni menedékkérőt tudnak elszállásolni.

Emilia Müller, a bajor kormány munka- és családügyi, szociális és társadalmi integrációs ügyekért felelős államminisztere a központ megnyitóján nagyobb szolidaritást sürgetett a többi tartománytól.

„Bajorország egyedül nem bírja a rohamot” – mondta a miniszter. Amennyiben nem érkezik segítség, a müncheni vezetésnek meg kell fontolnia a határok még fokozottabb ellenőrzését – tette hozzá.

A bajor miniszter az Európai Uniótól is több szolidaritást sürgetett. Azt mondta, hogy az uniós menekültügyi rendszer „nem működik”.

„Magyarország éppen ezt mutatja be” – jegyezte meg a bajor konzervatív CSU politikusa a ZDF országos közszolgálati televízió hírportáljának beszámolója szerint.

A nyugat-balkáni kérelmezőket azért helyezik el elkülönítve, hogy gyorsított eljárásban, legfeljebb 6 hét alatt elbírálják kérelmüket, és az elutasítás után a lehető leggyorsabban visszajuttassák őket hazájukba.

Ez nemcsak a bajor, hanem a szövetségi kormánynak is az egyik legfőbb törekvése. Úgy vélik, a német menekültügyi ellátórendszer terheit csak a nyugat-balkáni kérelmezők arányának gyors és nagymértékű csökkentésével lehet enyhíteni.

Jelenleg a nyugat-balkániak alkotják a menedékkérők legnagyobb csoportját, mintegy 40 százalékát, és körükben a 0,5 százalékot sem éri el az elfogadott kérelmek aránya, azaz a menekültügyi rendszeren keresztül szinte senki nem szerez közülük jogot arra, hogy Németországban maradhasson.