A németek határvédelmi ügynökséget terveznek

Fotó: MTI/EPA / Sedat Suna

-

A német kormánymegbízott szerint nem működik az EU–Törökország-megállapodás.


Az aktuális törökországi fejlemények fényében újra kell értékelni az EU–Törökország menekültügyi megállapodást – mondta Bärbel Kofler, a német kormány emberi jogi és humanitárius segítségnyújtásért felelős megbízottja. A berlini vezetés azonban továbbra is kiáll a megállapodás mellett.


Nem működik

Az EU és Németország nem teheti meg, hogy nem vesz tudomást arról, hogy az afgánok, irakiak és irániak menedékjogi kérelmeit nem jogállami szabályok alapján dolgozzák fel Törökországban – mondta a kormánymegbízott.

Törökország ugyan sok erőfeszítést tett a területén tartózkodó hárommillió szír állampolgár ellátásáért, és helyes, hogy az EU és Németország pénzügyi támogatást nyújt ehhez, de a megállapodás számos eleme nem működik, így például szíriai menekültek elenyészően csekély számban utazhattak be legális úton Törökországból az EU-ba.

Ezért a német kormánynak át kell gondolnia, hogy milyen más megoldásokat lehet alkalmazni. Szóba jöhet például a közel- és a közép-keleti térségben működő nagykövetségek kapacitásának növelése, hogy a menedéket kereső emberek ezeken a külképviseleteken nyújthassák be kérelmüket – mondta a kormánymegbízott.


A Frontex fejleszt

Ulrike Demmer helyettes kormányszóvivő azt mondta, hogy az EU és Németország továbbra is kiáll a megállapodás mellett.


Akiket a görögök elutasítanak, azokat elvileg vissza kell vinni Törökországba


Axel Schäfer külügyminisztériumi szóvivő azt mondta, az EU menekültügyi politikája nem merül ki a Törökországgal kötött egyezményben, mert egész csomag további elképzelés és végrehajtott intézkedés tartozik hozzá, amelyek az uniós külső határ védelmét szolgálják.

A menekültválságban tavaly és az idei első fél évben szerzett tapasztalatok tanulsága után fogalmazódott meg az a javaslat, hogy az uniós határigazgatási szervezet, a Frontex munkájával kiépüljön egy igazi, multinacionális határvédelmi ügynökség – mondta Schäfer.


Törökország fenyeget

Mevlüt Çavuşoğlu török külügyminiszter kijelentette, hogy ha az EU nem szünteti meg a vízumkötelezettséget, Törökország arra kényszerül, hogy elálljon a menekültügyi megállapodástól. Az ankarai kormány konkrét menetrendet szeretne látni, konkrét határidőkkel.

A megállapodás szerint vissza kell küldeni a Törökországból a görög szigetekre március 20. óta érkezett menedékkérőket, akiket a görög hatóság elutasított. Az uniós tagországok cserébe – egy egyelőre 72 ezer fős kontingens erejéig – átvesznek Törökországtól ugyanannyi szíriai menekültet, amennyit a görög szigetekről visszaszállítanak Törökországba.

Az eredeti tervek szerint júliusban vezették volna be a vízummentességet, de Ankara nem teljesítette az EU 72 feltételének mindegyikét.