A németek ellen ért véget röplabdás nők Eb-je

Fotó: MTI/EPA / LAURENT DUBRULE

-

A magyar női röplabda-válogatott a 12. helyen fejezte be szereplését a belga-holland közös rendezésű Európa-bajnokságon. Jan De Brandt együttese ugyanis szerdán a negyeddöntőbe jutásért rendezett összecsapáson három játszmában kikapott a német csapattól


Az antwerpeni Lotto Arenában lejátszott mérkőzésen a legutóbbi két Eb-n ezüstérmes németek remekül kihasználták jelentős magassági fölényüket, így magabiztosan nyertek. A magyar női röplabda-válogatott 1987 után, azaz 28 év elteltével szerepelt újra Eb-n.

női röplabda Eb, a negyeddöntőbe jutásért:
Németország-Magyarország 3-0 (18, 17, 14)
Antwerpen, Lotto Arena, v.: Sokol (lengyel), Cesare (olasz)
Magyarország: Sándor Renáta, Tálas Zsuzsanna, Széles Petra, Dobi Edina, Pallag Ágnes, Horváth Dóra Léva Vivien, cserék: Kötél Dóra, Vacsi Evelin, Szakmáry Gréta, Liliom Rita, Kötél Zsanett

Ugyan a magyar és a német szurkolók is csak egy maroknyi, tíz-húsz fős csoporttal képviseltették magukat, mégis remek hangulatot teremtettek a több mint ötezer néző befogadására alkalmas Lotto Arenában.

Egyáltalán nem kezdett megilletődötten a magyar csapat, az azeriek ellen hétfőn brillírozó Pallag Ágnes két remek leütéssel indított. Az első technikai szünethez érve a németek két rossz magyar fogadás miatt voltak kétpontos előnyben (8-6). A rövid szünet után állandósult a különbség, viszonylag rövid labdameneteket láthatott a közönség a második technikai szünetig (16-14). Ezt követően két gyors német pont következett, Jan De Brandt pedig azonnal időt kért. A hajrában a németek kiváló fogadójátékuk mellé a védekezésüket is feljavították, így magabiztosan nyerték az első játszmát (25-18).


A németek minden téren fölényben voltak


A második szettben a németek pillanatok alatt elhúztak (5-1), de nem tört össze a magyar együttes és két pontra felzárkózott (8-6). A rivális egy pillanat alatt váltott, így a második technikai szünetre újra jelentős előnyre tett szert (16-8). A játszma végére kissé mintha el is fáradt volna a magyar csapat, a németek végül egy videóbírós döntéssel kerültek kétszettes előnybe (25-17).

A harmadik játszmában a németek „visszakapcsoltak” takarékos üzemmódba, elsősorban fogadásaikra koncentráltak, így fej fej mellett haladtak a csapatok (8-8). Erről a holtpontról a németek mozdultak el és 7-0-s sorozattal eldöntötték a továbbjutás kérdését (16-9). A mérkőzés és a torna utolsó perceit a magyar játékosok szurkolóik hangos biztatása mellett élvezhették ki (25-14): „Ti vagytok a legnagyobbak” – szólt a magyar kórus.

negyeddöntő, csütörtök:
Törökország-Németország, Antwerpen
Oroszország-Olaszország, Rotterdam
Szerbia - Belgium/Csehország, Antwerpen
Hollandia - Fehéroroszország/Lengyelország, Rotterdam

Az elődöntőket, illetve a helyosztókat szombaton és vasárnap Rotterdamban rendezik.