A németek az emberséget kérik számon a magyar kormányon

Fotó: VS.hu / Kummer János

-


Az Európai Unió valamennyi tagországának kötelessége, hogy emberhez méltó módon bánjon mindenkivel. Ezt az MTI szerint a német kormányszóvivő, Steffen Seibert mondta szerdán a Magyarországról elindult menedékkérőkre utalva.

A német kormány meggyőződése, hogy „minden európai országnak vannak jogi és humanitárius kötelességei”, amelyek a genfi menekültügyi egyezményből és a közös menekültpolitikából származnak – mondta.

Ez azt jelenti, hogy mindenkit megillet az emberhez méltó bánásmód, függetlenül attól, hogy védelemre szorul, polgárháborús menekült, vagy a „jobb gazdasági élet” lehetőségeit keresi – jelentette ki Steffen Seibert.

Az emberhez méltó bánásmódot „garantálni kell”; a német kormány ezt a követelményt érvényesíti Németországban, és ennek érvényesítését várja el az EU összes tagjától – tette hozzá.

„Nincsenek kivételek” – mondta a német kormány szóvivője. Berlin már korábban is jelezte, hogy ahol ez a norma nem érvényesül, illetve ahol az állam túlterheltséget érzékel, ott „Európa természetesen tud segíteni, és kell is segítenie”.