A németek a civil védelem bevezetésére készülnek

Fotó: Getty Images / Alexander Scheuber

-

A hidegháború, illetve Németország egyesítése után a hatóságok újra a lakosság civil védelmének rendszerét akarják kiépíteni.


A tervezetet a német kormány szerdán fogadhatja el a Frankfurter Allgemeine Zeitung információi szerint. Bár a kiszivárgott, 69 oldalas dokumentum kihangsúlyozza, hogy Németországot nem veszélyezteti háború, azaz nem kell felkészülni a konvencionális védelemre.
De felhívják a lakosság figyelmét arra, hogy halmozzanak fel otthon tíz napra elegendő vizet és élelmet. Fontos az épületek ellenálló képességének növelése is,
Szintén cél az állami intézmények védelmének megerősítése is a civil védelem rendszerének kiépítése mellett, miután elkészül a stratégia.
Ugyanakkor a Bild am Sonntagnak vasárnap Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter úgy nyilatkozott: Németországban jóval a menekülthullám előtt megjelent a terrorizmus veszélye, a júliusban történt két merénylet nyomán azonban olyan biztonsági intézkedéseket kell bevezetni, amelyek mindenkinek kényelmetlenséget okozhatnak.