A németek a címvédővel kerültek egy csoportba az olimpiai focitornán

Fotó: AFP / YASUYOSHI CHIBA

-

A brazilok pedig Irakkal, Dániával és Dél-Afrikával. mérkőzhetnek majd az első körben.


Csütörtökön a riói Maracana Stadionban sorsolták ki az augusztusi ötkarikás játékok focitornájának csoportbeosztásait..

A húzásnál két korábbi brazil olimpikon futballista, az aranylabdás, világbajnok, Pekingben bronzérmes Ronaldinho és az Athénban ezüstérmes női csapat kapitánya, Aline Pellegrino működött közre.A brazilok a házigazda jogán a férfi és a női tornán is indulnak, és sikeres szereplésben reménykednek.

A férfiaknál - túl azon hogy otthon játsszanak - azért is különösen fontos számukra az olimpiai aranyérem begyűjtése, mert ez az egy hiányzik az eredménysorukból. Dunga, a csapat szakvezetője egy hónapja úgy nyilatkozott, hogy ha választásra kényszerülne, inkább az olimpián, semmint a két hónappal korábbi Copa Americán játszatná sztárfutballistáját, Neymart.

"Nehéz választani, de úgy vélem, az olimpia az elsődleges, mivel az az egyetlen, amelyet Brazília még nem nyert meg, ráadásul itthon játszunk" - nyilatkozott akkor a szövetségi kapitány.

A Copa Americát júniusban rendezik az Egyesült Államokban, két hónappal a riói játékok előtt, így előfordulhat, hogy a Barcelona azt kéri majd Neymartól, válasszon a két torna közül.

A kluboknak nincs kötelezettségük arra vonatkozóan, hogy elengedjék a játékosaikat az olimpiára, melyen a férfiaknál U23-as csapatok szerepelnek, legfeljebb három-három túlkorossal.

A címvédő - négy éve, a londoni döntőben éppen a brazilokat legyőző - mexikóiak többek között a németekkel kerültek össze.

A nőknél nincs korhatár megkötés, így a legjobb csapatok indulhatnak. A világbajnoki, illetve olimpiai címvédő amerikaiak többek között a franciákkal mérkőznek meg az első szakaszban.

A csoportok:
férfiak:

A csoport: Brazília, Dél-afrikai Köztársaság, Irak, Dánia
B csoport: Svédország, Kolumbia, Nigéria, Japán
C csoport: Fidzsi-szigetek, Koreai Köztársaság, Mexikó, Németország
D csoport: Honduras, Algéria, Portugália, Argentína

nők:
E csoport: Brazília, Kína, Svédország, Dél-afrikai Köztársaság
F csoport: Kanada, Ausztrália, Zimbabwe, Németország
G csoport: Egyesült Államok, Franciaország, Új-Zéland, Kolumbia