A németek 40 százaléka szerint Merkelnek mennie kell

Fotó: AFP / THOMAS KIENZLE

-

A háttérben a kancellár menekültpolitikája áll, de a többség még mindig mögötte van.


A menekültpolitikája miatt Angela Merkel német kancellárnak le kell mondania: ezt a véleményt osztja a németek csaknem 40 százaléka egy új közvélemény-kutatás szerint. Ezzel szemben a lakosság 45,2 százaléka úgy gondolja, hogy az ország vezetőjének menekültpolitikája nem lehet az oka lemondásának.


A legkritikusabbak Merkellel szemben a populista, és a menekültpolitikája miatt egyre jobban megerősödő AfD-szimpatizánsai. Köztük kétharmados támogatottsága van ama véleménynek, hogy a kancellárnak mennie kell.

A távozását legkevésbé akarók a pártjának a szimpatizánsai, de köztük is minden negyedik (26,6 százalék) jobbnak látná, ha lemondana Angela Merkel.


Hamarosan bevezetik az új menekültügyi szabályozást

A német kormány rövidesen elfogadja és a törvényhozás elé terjeszti a menekültügyi rendszer újabb reformjáról szóló csomagot, az intézkedések így gyorsan életbe léphetnek - mondta Angela Merkel német kancellár péntek hajnalban Berlinben. A kancellár a koalíciós pártok vezetőivel, majd a tartományok miniszterelnökeivel folytatott tárgyalása után tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a kormány a bűncselekményért elítélt külföldiek kiutasítására vonatkozó szabályok szigorítását tartalmazó törvénymódosító javaslatával és az újabb – fél éven belül a második – menekültügyi reformcsomagjával jelentős lépést tett előre.